Utvrđeno istragom: Inspektor prvi udario lučkog radnika

Nakon incidenta u Luci, Lompar i njegove kolege podnijeli su prijavu policiji, tvrdeći da ih je Krivokapić ometao prilikom pokušaja vršenja inspekcijskog nadzora nad jednim od plovila koje je uplovilo u Kotor, te da je prvo verbalno, pa fizički nasrnuo na njih
13289 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2019. 13:21h

Istraga incidenta koji se 10. jula desio u Luci Kotor sa inspektorima sigurnosti plovidbe Ministarstva saobraćaja i pomorstva Željkom Lomparom, Ivanom Vučekovićem i Đurom Kapetanovićem sa jedne i radnikom Luke Kotor AD Davorom Krivokapićem sa druge strane, dobila je neočekivano obrtz nakon što su pregledani sninmci sa video nadzora luke.

Lompar i njegove kolege podnijeli su odmah nakon incidenta, prijavu policiji tvrdeći da ih je Krivokapić navodno ometao prilikom pokušaja vršenja inspekcijskog nadzora nad jednim od plovila koje je uplovilo u Kotor, te da je prvo verbalno, a potom i fizički, radnik Luke Kotor nasrnuo na inspektore. Policija je poslije toga Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru procesuirala prijavu protiv Krivokapića koji se sumnjiči za napad na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Tokom istrage koja je uslijedila, policija i tužilaštvo su se obratili Luci Kotor AD sa zahtjevom za izuzimanje snimka sa video nadzora kojim je pokriveno lučko područje, pa i mjesto na kome je došlo do incidenta. Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjiima "Vijesti“, snimak je pokazao da je mlađi inspektor MSP Ivan Vučeković prvi nasrnuo na radnika Luke Krivokapića, nakon čega su ih drugi zaposleni u kotorskoj luci razdvojili i sprječili dalji fizički obračun. To je upravo suprotno od onoga što su prred policijom i tužilaštvom tvrdili Vučeković i njegove kolege.

Ivan Vučeković inače, sin je Boža Vučekovića, dugogodišnjeg bivšeg glavnog turističkog inpektora u Crnoj Gori i aktuelnog rukovodioca Odjska za propise Ministarstva održivog razvoja i turizma. On je, prema nezvaničnim saznanjjima „Vijesti“ nedavno primljen za mlađeg inspektora u MSP po novim propisima koji su drastično smanjili tražene stručne kvalifikacije, jer se za dva sistematizovana radna mjesta „saradnika/ce inspektora sigurnosti plovidbe“ koji su predviđeni unutar Direkcije za inspekcijski nadzor u pomorskom saobraćaju i unutrašnjem plovnom saobraćaju MSP, traži samo V nivo kvalifikacije obrazovanja, najmanje tri godine radnog iskustva, položen stručni ispit za rad u državnim organima, a ne zahtijeva čak ni položeni stručni ispit za voditelja čamca što je najniže stručno ovlašćenje u pomorstvu.

I drugi sin Boža Vučekovića zaposlen je u državnoj upravi kao turistički ispektor.

Bonus video: