Uzeće zemlju po nižoj cijeni i traže još 900.000 eura

Opština Budva preuzeće na ročištu u februaru imovinu Miloša Marovića po upola manjoj cijeni - od oko 225 hiljada eura
7669 pregleda 7 komentar(a)
Svetozar Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2018. 15:49h

Opština Budva preuzeće na ročištu u februaru imovinu Miloša Marovića po upola manjoj cijeni - od oko 225 hiljada eura, jer bi u suprotnom tim istim hektarom sinovljeve zemlje u zaleđu Jaza bio namiren kompletan dug šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića od 1.100.000 eura, na osnovu sudske presude.

To je odluka lokalnog parlamenta, kojom je usvojeno mišljenje angažovanog advokata Miloša Komnenića - da se predsjednik Opštine ovlasti da to učini, kako bi se izbjegla mnogo veća šteta.

Pravnu zavrzlamu pojasnio je za “Vijesti” sekretar za pravnu zaštitu Nikola Plamenac, podsjećajući da je sporazumom o priznanju krivice Marovića sa tužilaštvom, koji je potvrdio Viši sud, Budvanin obavezan da plati 1.096.481,39 eura u opštinsku kasu. “U cilju obezbjeđenja potraživanja kod notara je založeno i deset hiljada kvadrata u Mrčevom polju, imovina Miloša Marovića. Pošto dug nije plaćen na vrijeme, Opština je preko advokata Komnenića podnijela predlog za izvršenje. Javni izvršitelj Darko Rajković je donio rješenje o izvršenju u kome je određeno i namirenje po osnovu prodaje nepokretnosti Miloša Marovića procijenjenih na 456.942 eura. Prva prodaja zakazana za 15. novembar je proglašena neuspješnom, jer nije bilo zainteresovanih. Nakon toga advokat Komnenić je uputio predlog predsjedniku Opštine Draganu Krapoviću - da na sljedećoj, drugoj prodaji, Opština za upola cijene preuzme nadvedene nepokretnosti”, kazao je Plamenac.

Nikola PlamenacNikola Plamenac

Druga prodaja bila je zakazana za 14. decembar, ali je na zahtjev Opštine odložena za početak februara, upravo kako bi se izjasnio lokalni parlament i ovlastio predsjednika Opštine da potpiše dokument o preuzimanju.

Komnenić je pojasnio da se radi o specifičnoj situaciji - zakonskom rješenju, koje ne uzima u obzir vrijednost potraživanja prilikom prodaje.

“Dakle, imamo potraživanje od 1,09 miliona eura. Na prvoj prodaji zemlja je procijenjena 456.000 eura, to je početna cijena. Na drugom ročištu je početna cijena upola manja od ove - nekih 225.000. Ako ta dva ročišta prodaje propadnu, povjerilac na trećem ročištu, ne bi zemlju mogao da uzme ispod vrijednosti potraživanja, odnosno po 1,09 miliona eura. Dakle, to je jedno zakonsko rješenje koje nije uzelo u obzir ono što se vrlo često dešava u postupcima prodaje i to predstavlja standardni problem sa povjeriocima, ne samo za Opštinu. Naš predlog je zasnovan na dosadšnjoj praksi sa bankama, drugim povjeriocima, gdje uvijek predlažemo našim klijentima da na drugom ročištu prodaje, posebno ako se radi kao o ovom slučaju - o nepokretnosti koju je vrlo teško prodati, izvrše preuzimanje i onda je oni prodaju”, kazao je Komnenić.

Govoreći o zemlji mlađeg Marovića, Komnenić je rekao da na pojedinim parcelama koje su na prodaji postoji 300 i više suvlasnika.

“To dovoljno govori, koliko bi ta zemlja bila zanimljiva trećim licima da je kupe. A vrijednost je od 2016. u odnosu na procjenu koja je rađena po nalogu Specijalnog tužilaštva pala za sto hiljada. Dakle, sa 560 na 456.000 eura. Na ovaj način izvršila bi se naplata samo u iznosu od 225.000 eura, čime bi se ukupan dug Svetozara Marovića smanjio samo za taj iznos. Naravno i u drugim postupcima prodaje imovine u ovom slučaju za dva ostala dužnika Svetozara i Dragana Marovića čija je imovina založena, predložili bi isti način namirenja, jer zbog specifičnosti situacije ne vidimo zainteresovanost za kupovinu”, kazao je Komnenić.

I Plamenac je konstatovao da bi kompletan dug Marovića bio namiren, u slučaju da na drugom ročištu ne preuzmu zemlju.

“Desilo bi se da onda nepokretnosti, koje su založili Svetozar i Dragan Marović, a koje su takođe u postupku prodaje, budu oslobođeni i imovina koju su založili bila bi im vraćena”, kazao je Plamenac.

Parcelom od 10.600 kvadrata zemlje u Mrčevom polju, Miloš je garantovao da će njegov otac izmiriti milionsku štetu koju je načinio opštinskoj kasi najkasnije do oktobra 2017. Opština je započela i postupak prodaje imovine Svetozara i njegovog brata Dragana Marovića, ali je sporna procjena, koja je duplo manja od one Specijalnog tužilaštva. Sudski vještak kojeg je angažovalo Specijalno tužilaštvo procijenio je imovinu dva brata na 570 hiljada eura, dok je sudski vještak kojeg je angažovala javna izvršiteljka, kojoj je Opština povjerila ovaj postupak, procijenio na 285 hiljada eura.

Izvršiteljka je blokirala sve bankovne račune starijeg Marovića u Crnoj Gori, sa kojih se Opština uspjela samo naplatiti svega 460 eura, ali nakon procjene biće naložena prodaja automobila, kao i đedovine na Jazu i grbaljskom selu Krimovica.

Starijem Maroviću blokirane su dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume, a na koje su polovina u vlasništvu Marovića.

Takođe, izvršenje se odnosi na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume koje su četvrtina u vlasništvu Marovića u Krimovici.

Nakon procjene na prodaji će se naći i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje on sa rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka, kao i četiri vikendice od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata, na kojima Svetozar ima pravo osmine vlasništva.

Otac i sin već više od godinu nalaze se u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je takođe priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je prije godinu izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo, pa je podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se navodno i dalje u Srbiji liječi, a čeka ga kazna zatvora od 4,9 godina.

Krapović: Radimo sve da izbjegnemo štetu

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da angažovanje advokata Komnenića samo potvrđuje zbog čega se Opština Budva odlučila da, pored Sekretarijata za zaštitu imovine, u ovakvim slučajevimma koristi usluge renomiranih advokatskih kancelarija, kako ne bi trpjela štete.

Dragan KrapovićKrapović

“Vidite da su ovakvi vrlo komplikovani postupci oko priznanja krivice vrlo teško naplativi za Opštinu Budva. Iznalazimo sve moguće načine da izvučeno što veći efekat iz onoga što su tako dogovoreni sporazumi i donesene presude. Sklon sam da prihvatim savjet advokata u ovom slučaju, kako bismo uspjeli da izbjegnemo nepovoljno rješenje po Opštinu”, kazao je Krapović.

Realizaciju postupka treba da sprovede Marko Bato Carević, koji će po koalicionom sporazumu zamijeniti Krapovića nakon dvogodišnjeg mandata.

Bonus video: