Vidmar: Nijesam malouman da šetam sa bombom po gradu

Policija je 14. decembra prošle godine u Zagoriču u Vidmarevom automobilu u kome se nalazio i Miloš Radović, pronašla eksploziv jake razorne moći ispod vozačevog sjedišta
654 pregleda 0 komentar(a)
Vidmar, Foto: Filip Roganović
Vidmar, Foto: Filip Roganović

Ja nijesam maloumna osoba da stavim bombu ispod sjedišta i vozim se po gradu, rekao je u završnim riječima Miloš Vidmar.

Suđenje u podgoričkom Osnovnom sudu danas je završeno, a presuda će biti izrečena 18. decembra.

Tužiteljka Ana Radović je promijenila optužnicu, pa se sada Vidmar tereti da je nosio eksplozivnu napravu, ali ne i da je izradio.

Vidmaru prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

"Za tri dana će biti godinu dana kako sam nedužno u pritvoru, ja to nijesam učinio, već mi je neko to postavio u autu", tvrdio je Vidmar.

Tužiteljka je, međutim, ocijenila da je njegova odbrana smišljena kako bi izbjegao krivicu,dodajući da je Vidmar pokušao da samoinicijativnim dodirivanjem bombe opravda prisustvo njegovog DNK na eksplozivnoj napravi.

" Činjenica je da na njegovim šakama utvrđeno prisustvo plastičnog eksploziva, da je i na klemama pronađen njegov biološki trag, da naprava, iako je sadržala magnet nije bila pričvršćena za sjedište, da je njen položaj u vozilu bio takav da je svako mogao primijetiti", istakla je tužiteljka.

Dodala je da i sam optuženi kaže da je strahovao za svoj život i provjeravao ispod vozila, pa je nelogično da tu bombu ne bi primijetio da je zaista bila namijenjena njemu.

Njegovi branioci Branko Anđelić i Draško Đukanović su tražili da se Vidmar oslobodi ističući da se tužiteljka ne bavi dokazima, već nagađanjima.

Oni su pojašnjavali da su svi dokazi dovedeni u sumnju, te da se u tom slučaju mora presuditi u korist okrivljenog.

"Vještaci su pojašnjavali kakva je to bomba, pa zamislite da bi on znajući to uzeo da je čupa i sebi ugrozi život", naveo je Anđelić.

Đukanović je dodao i da je vještak rekao da se bomba nije mogla aktivirati mobilnim telefonom, te podsjetio da daljinski upravljač nije pronađen.

Oni su isticali i detalje Vidmarove odbrane da je brava na autu bila neispravna, te da se na fotografijama vidi lice koje prilazi njegovom automobilu, dok je on bio na poslu.

Na pitanje sudije Rada Ćetkovića da pojasni ko je to lice koje prilazi automobilu, Vidmar je rekao da ne zna kako se zove, da misli da se zove Rajko.

"Ranije ste znali, to ste rekli u svom iskazu, nego nije ušlo u zapisnik", prokomentarisao je sudija.

Policija je 14. decembra prošle godine u Zagoriču u Vidmarevom automobilu u kome se nalazio i Miloš Radović, pronašla eksploziv jake razorne moći ispod vozačevog sjedišta.

Iako je policija tada tvrdila da je hapšenjem Vidmara i Miloša Radovića spriječen nastavak rata zaraćenih klanova i nečija likvidacija, Vidmar je optužen za nedozvoljeno držanje oružja, a Radović je dobio status svjedoka.

Postupak za nedozvoljeno držanje oružja je pokrenut i protiv Nikole Vujotića, ali je sudija razdvojio postupak, jer je Vujotić u bjekstvu.

Bonus video: