Vujošević ulazio u specijalni policijski tim: Tvrdio da ga šalje Stanković da oslobađa uhapšene

Ime osumnjičenog se ne navodi, ali vjerovatno je riječ o Dejanu Sekuliću, kumu optuženog Duška Kneževića, uhapšenog tri dana ranije
17083 pregleda 3 komentar(a)
Privođenje Vujoševića, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Privođenje Vujoševića, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2020. 09:35h

Bivši sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević 23. avgusta prošle godine ušao je u prostorije specijalnog policijskog tima, kazao da dolazi u ime vrhovnog tužioca Ivice Stankovića i interesovao se da li postoji mogućnost da se pusti na slobodu osoba kojoj je određeno zadržavanje...

To je dio službene zabilješke specijalnog tužioca, koja se citira u rješenju kojim se Vujoševiću produžava pritvor.

Ime osumnjičenog se ne navodi, ali vjerovatno je riječ o Dejanu Sekuliću, kumu optuženog Duška Kneževića, uhapšenog tri dana ranije.

Knežević je nedugo nakon toga objavio audio zapise serije razgovora između njega i Vujoševića, tokom kojih bivši službenik tužilaštva govori da je od tog biznismena sa potjernice uzimao novac i predavao ga Stankoviću, kako bi pomogli Sekuliću u istrazi.

U istom rješenju navodi se i da je dan nakon posjete, Vujošević u kancelariji glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića tvrdio da ga nije poslao Stanković - već da je samoinicijativno došao da interveniše.

Stanković je negirao da je uzimao novac i pozvao nadležne da ispitaju slučaj.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je početkom januara optužnicu protiv Kneževića, Vujoševića i još troje službenika Atlas banke zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Prema podacima iz rješenja o produženju pritvora, može se zaključiti da su mjere tajnog nadora nad Vujoševićem sprovođene tokom ljeta 2018.

“Osnovana sumnja proizilazi naročito iz razgovora koji je 19. 6. 2018. godine okrivljeni Vujošević vodio sa okrivljenim Duškom Kneževićem a u kojem istog obavještava da je bio u Specijalnom tužilaštvu, da je stupio u kontakt sa određenim osobama koja postupaju u predmetu e-commerc, da je došao do određenih podataka u tom predmetu i da će u vezi tog predmeta stupiti u kontakt i sa dugim licima, te dobio uputstvo od organizatora kriminalne organizacije da nastavi sa izvršenjem kriminalnog plana”, konstatuje se u tom tekstu.

Iz Tužilaštva tvrdi da je Vujošević ostvarivao redovnu komunikaciju sa Kneževićem još od kraja 2016. godine, što je istražiteljima potvrdio i svjedok saradnik, bivši Kneževićev vozač Vlatko Rašović.

“Iz iskaza svjedoka saradnika Rašovića proizilazi da se okrivljeni Vujošević 29. 12. 2016. godine sastao u hotelu ‘Zija’ sa Kneževićem, koji je Rašoviću rekao da fotografiše Vujoševića, što je ovaj i učinio, da je naložio Rašoviću da pripremi 10.000 eura, novac stavi u kovertu i na istoj napiše ‘E-comerc’ i da mu je donese u hotel ‘Zija’, što je Rašović i učinio i ponio novac Kneževiću, iz čega se osnovano sumnja da je taj novac dat upravo Vujoševiću”.

U rješenju se dodaje i da je Rašović ispričao kako je Vujošević od tada redovno komunicirao sa Kneževićem, periodično po pozivu dolazio kod njega u stan pod Goricom, ali i koristio njegove stanove na Svetom Stefanu i u Baru.

Vujošević je nakon hapšenja negirao ono što je govorio tokom snimljenih razgovora - da je uzimao mito za Stankovića, rekavši potom tužiocima da tom pričom samo zamajavao Kneževića i da je od njega pozajmio novac jer mu je trebao za liječenje. Iz iskaza svjedoka saradnika Rašovića proizilazi da se okrivljeni Vujošević... sastao u hotelu 'Zija' sa Kneževićem, koji je Rašoviću rekao da fotografiše Vujoševića, što je ovaj i učinio, da je naložio Rašoviću da pripremi 10.000 eura, novac stavi u kovertu i na istoj napiše 'E-comerc' i da mu je donese u hotel 'Zija', što je Rašović i učinio i ponio novac Kneževiću, iz čega se osnovano sumnja da je taj novac dat upravo Vujoševiću"...

Bonus video: