Vukčević: Bajčetić i Mandić nisu dokazima potkrijepili tvrdnje o porijeklu novca DF-a

U nastavku suđenja svjedočio član Demokratskog fronta Nikola Bajčetić i supruga jednog od lidera tog saveza Sanja Mandić
5840 pregleda 14 komentar(a)
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2019. 11:13h

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tvrdi da član Demokratskog fronta (DF) Nikola Bajčetić i Sanja Mandić, supruga jednog od lidera te opozicione koalicije Andrije Mandića, nijesu materijalnim dokazima potkrijepili svoje tvrdnje o porijeklu novca koji je korišten za potrebe izborne kampanje njihove partije 2016. godine.

Oni su bili svjedoci na današnjem ročištu u sudskom postupku, koji se u Višem sudu vodi protiv lidera pokreta za promjene (PZP) Nebojše Medojevića i biznismena Momira Nikolića, optuženih da su tokom 2016. godine na teritoriji Crne Gore organizovali kriminalnu organizaciju sa ciljem vršenja krivičnog djela pranje novca, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Mandić je svjedočila povodom dolara koje je tokom 2016. godine u banci mijenjala za eura. Kazala je da ostaje pri iskazu, koji je prije dvije godine dala u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

Vukčević je prigovorila na njen iskaz, saopštivši da Mandićeva nije pružila nijedan materijalni dokaz o porijeklu novca.

"A opis (porijekla novca) koji je dat u iskazu suprotan je sa metarijalnim dokazima koji će tek biti sprovedeni u u postupku", kazala je Vukčević.

Na njen prigovor reagovao je advokat odbrane Dušan Radosavljević kazavši da u sudskom postupku nije na svjedoku da nešto dokazuje, već na tužilaštvu.

"Njen iskaz je prilično uvjerljiv o porijeklu novca. Ona je svjedok u ovom postupku samo zato što je supruga Andrije Mandića", kazao je Radosavljević.

Sa njim se saglasio i advokat Dražen Medojević rekavši da je specijalna tužiteljka pravo na prigovor iskoristila za medijsko spinovanje.

"Ona je na baš uvjerljiv način dala iskaz o porodičnom stanju, da ima porodicu u kanadi i na sve okolnosti u vezi sa novcem. Tužiteljka je primejdbe upotrijebila za medijsko spinovanje, a ne za sud", kazao je.

Bajčetić je svjedočio povodom donacije od 2.000 eura koju je dao svojoj matičnoj partiji - PZP-u, i kazao da ostaje pri iskazu koji je dao u SDT-u. Vukčević je kazala da na njegov iskaz prigovara na isti način kao kod Mandićeve.

Na pitanje advokata Radosavljevića, Bajčetić je kazao da je tokom 2016. godine imao zdravstvene probleme, koji su posljedica udaraca pripadnika policije, koje je zadobio prilikom hapšenja na protestima DF-a 2015. godine. Kazao je da je tokom 2016. godine zbog svojih aktivnosti na tim protestima "u montiranom političkom procesu zbog navodnog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti" bio osuđen na tri mjeseca zatvora.

Vukčević je reagovala prema predsjednici sudskog vijeća Vesni Pean da ovaj dio Bajčetićevog svjedočenja nije od značaja za predmetni sudski postupak. Radosavljević je kazao da pita isto što je Bajčetića pitala tužiteljka u istražnom postupku.

"Dakle, ako nije od značaja za postupak zašto ga je onda isto to pitala i tužiteljka?", upitao je Radosavljević.

Pean mu je pojasnila da je to tužiteljka pitala u istražnom postupku, dok je sada riječ o sudskom postupku i da taj dio nije od interesa za taj predmet.

Povodom tablet-računara koje je DF tokom izborne kampanje 2016. godine obezbiejdio svojim aktivistima na terenu svjedočili su Zoran Mišković i Miodrag Bešović.

Bešović je na pitanje Vukčevićeve kazao da ne može da se sjeti kojim aktivistima DF-a je dao tablete. Vukčevićeva je istakla da je Bešović ranije kazao da "neće" da kaže kome je dao tablet-računare, a ne da se "ne sjeća".

Miloš Kovačević svjedočio je u vezi sa kućom koju je na primorju za njega izgradio Nikolić.

Radosavljević je kazao da je kuća izgrađena 1997, dok je građevinska dozvola predata 1995. godine, zbog čega ne vidi zašto je taj svjedok bio važan za predmetni postupak. "Tada se još plaćalo u markama, a ne u eurima", pojasnio je.

Sljedeće ročište zakazano je za 4. decembar.

Prema optužnici SDT-a, pripadnici kriminalne organizacije Medojevića i Nikolića, postali su direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar partije Željko Šćepanović, Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokrati je Petar Drašković, Luka Radunović, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Bonus video: