Vukotić može biti izručen Crnoj Gori

Кonačnu odluku o crnogorskoj molbi za izručenje donijeće ministarka pravde Srbije Nela Кuburović.
5756 pregleda 2 komentar(a)
Vukotić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Vukotić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 30.12.2019. 19:35h

Beogradski Apelacioni sud odlučio je da Kotoranin Jovan Vukotić može biti izručen Crnoj Gori iz Srbije.

Portparolka Apelacionog suda u Beogradu Mirjana Piljić rekla je "Vijestima" da je tom odlukom odbijena žalba branioca i potvrđeno rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za Vukotićevo izručenje Crnoj Gori.

Кonačnu odluku o molbi za izručenje donijeće ministarka pravde Srbije Nela Кuburović.

Piljićeva je objasnila da je Apelacioni sud utvrdio da su njihove kolege iz Višeg suda pravilno zaključile da iz dokaza u spisima predmeta proizlazi da Vukotić nije državljanin Srbije već strani državljanin, kao i da krivična djela zbog kojih se traži nisu izvršena u Srbiji, protiv Srbije ili njenog državljanina.

"Ta djela su propisana i u krivičnom zakoniku Crne Gore i Srbije kao krivična djela, a po domaćem КZ nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja", kazala je ona.

Objasnila je da krivično djelo zbog kojeg Crna Gora traži Vukotića nije obuhvaćeno amnestijom u Srbiji, niti je zbog tog krivičnog djela kod domaćeg suda on osuđen odnosno pravosnažno oslobođen, pri čemu u Srbiji zbog navedenih krivičnih djela nije ni pokrenut postupak.

"Prvostepeni sud je pravilno utvrdio postojanje zakonskih pretpostavki koje su propisane Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i pravilno je zaključio da ima dovoljno dokaza koji potkrjepljuju osnovanu sumnju da je ovaj okrivljeni izvršio krivična djela koja su predmet molbe Ministarstva pravde Crne Gore za njegovo izručenje", smatra Apelacioni sud.

Vukotićeva pravna zastupnica, advokatica Dobričanin Nikodinović, kazala je "Vijestima" da nije dobila odluku Apelacionog suda.

"Nisam dobila odluku i nije mi poznato što u njoj piše, ali ako je tačno to što Vam je saopšteno, ne razumijem kako je to moguće. U spisima predmeta potpuno je ista situacija kao i prošli put kada je Apelacioni sud ukinuo odluku Višeg suda i predmet vratio na ponovno odlučivanje, tražio pribavljanje spisa i uvid u dokaze. Ovog puta odluka je dijametralno drugačija", kazala je advokatica.

Istakla je da je Vukotić državljanin i Srbije i Crne Gore.

"Ako nije državljanin Srbije onda se postavlja pitanje kako je izručen Srbiji iz Turske, kako mu je ovdje suđeno, kako je osuđen i kako je izdržavao kaznu u Sbiji".

Vukotić je od 6. decembra u ekstradicionom pritvoru, u koji je prebačen nakon što je odslužio zatvorsku kaznu od 15 mjeseci. Ekstradicioni pritvor određen mu je 26. juna odlukom Višeg suda u Beogradu.

Crna Gora ga traži zbog vođenja krivičnog postupka za pokušaj ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Dobričanin Nikodinović je kazala da Viši sud u Podgorici još nije odlučio o njenoj žalbi na određivanje pritvora Vukotiću u predmetu za pokušaj ubistva Radonjića i Stupara.

"Tek prije nekoliko dana dostavljeno mi je rješenje o određivnju pritvora u Crnoj Gori od 8. februara 2019. godine, na koje sam izjavila žalbu Višem sudu u Podgorici i čeka se odluka. Njemu nikada nije uručen poziv, niti je pokušan da mu bude uručen. On nije bio u bjekstvu, već na poznatoj adresi u zatvoru u Beogradu, i samim tim što mu nikada nije dostvaljen poziv smatram da uopšte nisu ispunjeni uslovi za dređivanje pritvora", kazala je advokatica.

Srbijanski mediji prije dva dana objavili su da tamošnja policija ispituje da li je četvoročlana grupa, uhapšena sredinom decembra u Beogradu, planirala da u zatvoru otruje Jovana Vukotića, navodnog vođu škaljarskog klana.

Te informacije objavila je N1, navodeći svoja saznanja da je ta grupa planirala da otruje Vukotića hranom koja mu se svakodnevno dostavlja u zatvor, s obzirom da on odbija da jede zatvorsku.

Vukotiću je u beogradskom zatvoru pojačano obezbjeđenje, kazala je prije par dana Vijestima njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović.

Izvor iz bezbjednosnih službi Srbije kazao je "Vijestima" da je moguće da je odluka o izručenju Vukotića donijeta upravo zbog činjenice da je ugrožen u tamošnjem zatvoru.

Bonus video: