Zaječarac uhapšen zbog sumnje da je pokušao da ubije Đurišića: Policija zna motiv, ali još traže nalogodavca

Zaječarcu su lisice na ruke stavljene u ekskluzivnom restoranu u Pinješu, u spektakularnoj policijskoj akciji
7183 pregleda 0 komentar(a)
Topljanovića privode na saslušanje, Foto: Savo Prelević
Topljanovića privode na saslušanje, Foto: Savo Prelević

Mjesec dana u Ulcinju se krio Zaječarac Dalibor Topljanović (36), uhapšen u utorak veče zbog sumnje da je 10. septembra u tom gradu pokušao da ubije Momčila Đurišića (67).

Prema saznanjima “Vijesti” Topljanović je u taj primorski grad došao nekoliko dana prije nego je pucao u šezdesetsedmogodišnjaka, a policija pokušava da utvrdi ko ga je poslao u Ulcinj da ubije Đurišića. “Vijestima” je iz više izvora potvrđeno da je Đurišić u ulcinjskoj policiji prepoznao državljanina Srbije kao osobu koja je prije mjesec dana, na kućnom pragu, pucala u njega.

Zaječarcu su lisice na ruke stavljene u ekskluzivnom restoranu u Pinješu, u spektakularnoj policijskoj akciji.

Uz jake mjere obezbjeđenja on je u srijedu veče, oko 19 sati, priveden podgoričkom Višem tužilaštvu u kom je saslušan.

Nakon saslušanja određeno mu je zadržavanje do 72 sata, a postupajući tužilac predložiće sudiji za istragu da Zaječarcu odredi pritvor.

“Operativnim radom policijski službenici OB Ulcinj došli su do saznanja da je Topljanović iz Srbije mogući izvršilac krivičnog djela pokušaj ubistva M.Đ. iz Ulcinja. U prostorijama OB Ulcinj M.Đ. je prepoznao lice koje je na njega pucalo kritičnog dana”, rekao je “Vijestima” sagovornik upućen u istragu.

Izvori iz Uprave policije objasnili su da su prikupljajući dokaze došli do sumnje da je Topljanović, 10. septembra ujutro, prišao Đurišiću čim je ovaj izašao iz kuće i pucao mu u glavu.

Tokom istrage je utvrđeno da se osumnjičeni T.D. podstreknut od strane NN lica nakon višednevne opservacija navika i kretanja oštećenog odlučio na izvršenje krivičnog djela”, kazao je načelnik barske policije Veselin Magovčević

Metak je Đurišića pogodio u predjelu uva nanijevši mu teške tjelesne povrede glave i ramena. Đurišić je pogođen pao na tlo, a napadač je pobjegao.

Sagovornik iz istrage rekao je da se Topljanović u Ulcinju krio na nekoliko lokacija, od kojih je jedna u neposrednoj blizini porodične kuće Đurišića.

“To upućuje na zaključak da je pratio Đurišićevo kretanje i znao njegove navike. Đurišić je zakupac Kluba penzionera u blizini zgrade ovdašnje policije i napadač je znao da on svakog dana oko 6 sati izlazi iz kuće i pješice kreće ka lokalu”, kazali su istražitelji.

To je potvrdio i načelnik barske policije Veselin Magovčević, koji se juče zvanično oglasio povodom hapšenja Topljanovića.

On je kazao da Uprava policije zna motiv ubistva, ali da ga zbog nesmetane istrage ne mogu saopštiti.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da inspektori sumnjaju da je pokušaj ubistva povezan sa podmetanjem eksplozivne naprave ispod automobila Đurišićevog sina Marka, mjesec i po ranije.

“Vijestima” je ranije iz Uprave policije rečeno da je prolaznik prijavio “sumnjivu napravu ispod BMW-a ulcinjskih registarskih oznaka”. Utvrđeno je da taj automobil koristi Marko Đurišić, ali ne i kako je eksploziv dospio ispod tog automobila.

Eksploziv je poslat u danilovgradski Forenzički centar na vještačenje kojim bi trebalo da se utvrdi da li je isti DNK trag na napravi i na pojedinim djelovima automobila.

Eksploziv je pronađen na ulici, ispod automobila, ali inspektori nijesu sigurni da li je naprava na bilo koji način bila povezana sa tim vozilom.

Drugi Momčilov sin Savo pravosnažno je osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva Kosovara Beće Likaja, marta 2017. godine u Ulcinju.

Prema navodima optužnice, on je Likaja ubio u stanu koji je koristila njegova djevojka Mirnesa Divljanović, ispalivši mu više hitaca u predjelu grudi.

Đurišić je u odbrani priznao djelo koje mu se stavlja na teret, ali je rekao da se nije desilo na način opisan u optužnici.

Tada je kazao da žali zbog svega što se dogodilo toga dana, što je ponovio i u završnim riječima.

Bonus video: