Završeno suđenje po tužbi Ćalović Marković protiv države

ASK na čelu sa Sretenom Radonjićem, utvrdio je da je direktorica MANS-a kao članica Savjeta prekršila zakon, a Skupština je zatim smijenila
1287 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Vanja Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.12.2018. 14:23h

Sud je već u slučaju Gorana Đurovića zauzeo stav da je nadležan da sudi u ovakvim postupcima, istakao je advokat Veselin Radulović.

To je saopštio osvrćući se na navode zastupnika države da je podgorički Osnovni sud nenadležan da odlučuje o tužbi koju je advokat podnio protiv države zbog nezakonite smjene Vanje Ćalović Marković iz Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije.

Suđenje po tužbi Ćalović, koja traži poništenje odluke Skupštine, započeto je i završeno u podgoričkom Osnovnom sudu.

Sutkinja Biljana Zeković donijeće presudu za mjesec dana.

ASK na čelu sa Sretenom Radonjićem, utvrdio je da je direktorica MANS-a kao članica Savjeta prekršila zakon, a Skupština je zatim smijenila.

Upravni sud poništio je odluku ASK-a, ali je ta institucija ponovo donijela istu odluku.

U tužbi se ističe da je odluka o razrješenju donijeta u vrijeme kada se pred Upravnim sudom vodio spor radi poništenja odluke pomoćnika direktora ASK-a, koji je postupajući po nalozima direktora Agencije, proizvoljno, nezakonito i bez obrazloženja, sa nizom neistinitih navoda, utvrdio da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprječavanju korupcije.

"Nesporno je, dakle, da odluka pomoćnika direktora Agencije nije bila pravnosnažna, te da nijesu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrješenja u Skupštini Cme Gore", piše u tužbi.

Dodaje se da povredu zakona prethodno nije utvrdio Savjet ASK-a,već pomoćnik direktora Agencije, a Savjet nije obavijestio nadležni odbor, već je, kako navode to uradio direktor Agencije.

U odgovoru na tužbu se navodi da je sud nenadležan da sudi jer je spornu odluku donijela Skupština, pa bi to predstavljalo miješanje jedne grane vlasti u drugu.

Traže da se sud oglasi nenadležnim ili odbije tužbu kao neosnovanu.

Ustavni sud je ranije utvrdio da su Pravila o radu ASK-a u dijelu sprečavanja sukoba interesa javnih funkcionera suprotna Ustavu Crne Gore,te da pomoćnik direktora uopšte nema ovlašćenja da donosi takve odluke.

Bonus video: