Zbog čega su sve češće nesreće na crnogorskim putevima: Telefon ometa i vozače i pješake - Vijesti.me
OD POČETKA GODINE POGINULO OSAM, A LAKŠE ILI TEŽE POVRIJEĐENO 320 PJEŠAKA

Zbog čega su sve češće nesreće na crnogorskim putevima: Telefon ometa i vozače i pješake

Do 12. novembra u teškim saobraćajnim nesrećama stradala 41 osoba, lakše ili teže povrijeđeno 2.314 učesnika u saobraćaju

Neprilagođena brzina jedan od uzroka nesreća (Ilustracija)
Neprilagođena brzina jedan od uzroka nesreća (Ilustracija) (Foto: Savo Prelević)

Gotovo da nema dana da se na crnogorskim ulicama ne dogodi udes u kojima su povrijeđeni pješaci.

Policijske evidencije pokazuju da je od početka godine poginulo osam, a teške ili lakše povrede zadobilo čak 320 ljudi.

Za samo nekoliko dana u Podgorici se dogodilo desetine udesa, u kojima su teško povrijeđeni pješaci tokom prelaska ulica na obilježenom dijelu ili van mjesta gdje je to označeno.

Iz Uprave policije “Vijestima” je saopšteno da je do 12. novembra u teškim nesrećama stradala 41 osoba, a da je lakše ili teže povrijeđeno 2.314 učesnika u saobraćaju.

Vještak saobraćajne struke, Goran Čarapić, kazao je “Vijestima” da nepažnja svih učesnika u saobraćaju, ali i upotreba mobilnih telefona, dovodi do nezgoda u kojima sve češće stradaju pješaci.

“Sve više imamo situaciju gdje vozači, ali i pješaci koriste mobilne telefone, slušalice, što umnogome smanjuje pažnju i reagovanje i dovodi do nezgoda, najčešće sa teškim posljedicama. Ne vodimo takve evidencije, ali praksa pokazuje da nepažnja zbog upotrebe telefona zauzima značajan uzrok teških nezgoda”, pojasnio je vještak.

Goran Čarapić
Kazne preblage: Goran Čarapić(Foto: Luka Zeković)

On je naglasio da su nepažnja, brzina i nepoštovanje saobraćajnih propisa ključni uzrok nezgoda u kojima su povrijeđeni pješaci.

“Praksa je pokazala da često griješe vozači, jer ne poštuju saobraćajne propise - voze neprilagođenom brzinom, ne propuštaju pješake na označenom pješačkom prelazu ili ne koče u pravo vrijeme. Imamo dosta i situacija gdje pješaci prelaze kolovoz van mjesta gdje je to predviđeno, nedovoljno obraćaju pažnju na druge učesnike u saobraćaju, a često i pretrčavaju ulicu”, naveo je Čarapić.

Vještak saobraćajne struke potvrdio je da gotovo nema dana kada nije na nekom uviđaju gdje je povrijeđeni pješak.

udes
Ilustracija(Foto: Jelena Jovanović)

On smatra da su prema važećem zakonu kazne blage, posebno za pješake, ali i za vozače zbog toga što koriste mobilne telefone.

“Imamo veoma mali broj napisanih kazni pješacima, a i kazna zbog upotrebe telefona tokom vožnje je 30 eura što je, smatram, nedovoljno. Trebalo bi apelovati na sve učesnike da više poštuju propise, jer praksa pokazuje da te nezgode najčešće dovode do teških povreda kod pješaka, a nerijetko i do smrtnog ishoda”, poručio je Čarapić.

Saobraćajne patrole na crnogorskim cestama su nemoćne da kazne sve učesnike u saobraćaju, koji prave lakše ili teže prekršaje.

udes
Ilustracija(Foto: Vesko Belojević)

Policija je početkom ovog mjeseca napravila pojačanu akciju kontrole učesnika u saobraćaju, a za 24 časa su napisali nevjerovatnih 428 prekršajnih naloga zbog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Među njima je bilo i motociklista.

Policija je analizirala uzroke prekršaja gdje su, kako je saopšteno, utvrdili da su veliki broj udesa napravili vozači zbog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje.

Iz policije su naglasili da će patrole u narednom periodu češće sankcionisati baš upotrebu mobilnih telefona, jer su utvrdili da je to pored brzine, nepoštovanja propisa, bitna stavka koja dovodi do nesreća.

udes
Ilustracija(Foto: Luka Zeković)

Majka i sin u invalidskim kolicima udareni na pješačkom

Koliko je često nepoštovanje saobraćajnih propisa pokazuje i teška nesreća od prije nekoliko mjeseci, kada su majka i sin u invalidskim kolicima udareni automobilom, i to na pješačkom prelazu.

Nesreća se dogodila na Bulevaru Pera Ćetkovića na Starom aerodromu, a Osnovno tužilaštvo je pokrenulo predmet protiv vozača zbog izazivanja teške nesreće u kojoj su povrijeđeni majka i sin.

U samo nekoliko proteklih dana u City kvartu u Podgorici se dogodilo više nesreća, u kojima su, na označenom dijelu ulice, lakše i teže povrijeđeni pješaci.


Vidi sve komentare