Zurovac tvrdio da su mu u policiji rekli da napusti Crnu Goru, jer mu je život u opasnosti

Iz Uprave policije nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanje - da li je tačno da su policajci, ranije, upozorili Zurovca da napusti Crnu Goru jer mu je život ugrožen, i ako jesu zbog čega su to učinili i da li su uhapšene oni koji su ugrožavali život Novljanina
23831 pregleda 2 komentar(a)
Zurovac ulazi u karantin, Foto: Uprava policije
Zurovac ulazi u karantin, Foto: Uprava policije

Navodni član kavačkog kriminalnog klana Nemanja Zurovac (23) morao je prošle godine da ode iz Crne Gore, jer su mu policajci rekli da mu je život ugrožen.

To je pred sutkinjom Osnovnog suda Herceg Novi, Vesnom Gazdić, krajem aprila kazao njegov pravni zastupnik Srđan Lješković.

Zurovac je tada osuđen na tri mjeseca zatvora zbog kršenja mjere samoizolacije, čime je, po ocjeni tužilaštva počinio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Lješković se na tu odluku žalio Višem sudu.

“Iako nema veze sa ovim predmetom, istom (Zurovcu) je od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) rečeno da je njegov život u opasnosti, i da mu se prijeti fizičkom likvidacijom. Ove navode moj branjenik je shvatio ozbiljno i zbog svoje lične bezbjednosti je napustio Crnu Goru, kako mu je to i predloženo od strane pripadnika MUP-a”, rekao je 30. aprila u sudnici advokat Lješković.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanje - da li je tačno da su policajci, ranije, upozorili Zurovca da napusti Crnu Goru jer mu je život ugrožen, i ako jesu zbog čega su to učinili i da li su uhapšene oni koji su ugrožavali život Novljanina.

Zurovac je 24. aprila 2017. godine uhapšen u Beogradu, nakon što je tamošnja policija kod njega pronašla oružje i municiju.

Pretresom automobila u kojem su bili on i Beograđanin Strahinja Knežević (32) inspektori su tada pronašli oružje, municiju i veliki broj ispaljenih čaura.

Iz vrha crnogorske polciije “Vijestima” je tada rečeno da su ih kolege iz srpske prijestonice obavijestile da provjeravaju da li su Novljanin i Beograđanin “ispucavali” pištolje i spremali se za teška krivična djela, ali i njihovu komunikaciju sa kavčanima.

Uprkos operativnim informacijama da su pripremali likvidaciju, suđeno im je samo zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Zurovac je osuđen na godinu i po robije, a nakon što je izdržao kaznu protjeran je iz Srbije koja mu je i uskratila gostoprimstvo.

Nepun mjesec prije nego je uhapšen u Beogradu, crnogorska policija je za njim raspisala potjernicu, ističući da je vještačenje oružja oduzetog početkom februara u Igalu pokazalo da je njegov DNK na “astri” - ručno izrađenom pištolju u obliku hemijske, mecima i fantomki.

U januaru 2016. godine hapšen je zbog pokušaja ubistva dvojice Tivćana. Lisice na ruke stavljane su mu i zbog nedozvoljenog držanja oružja, a u junu 2014. osumnjičen je da je naručivao bombaške napade ispred kuće braće Milivoja i Milenka Ivančevića, službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Navodno, to krivično djelo počinio je dok je bio u Istražnom zatvoru.

Tri mjeseca robije zbog kršenja samoizolacije

Zurovac je početkom maja osuđen na tri mjeseca zatvora zbog kršenja mjere samoizolacije. Uhapšen je 25. aprila, nakon što je istekla mjera boravka u karantinu u koji je smješten 29. marta.

Sutkinja Osnovnog suda u Herceg Novom Vesna Gazdić, produžila mu je tada pritvor.

Obrazlažući odluku, kazala je da zbog ranije osuđivanosti, bez obzira što se ne radi o istovjetnom krivičnom djelu, postoji bojazan da bi taj dvadesettrogodišnjak boravkom na slobodi ponovio krivično djelo.

Bonus video: