Da li Gugl štiti korisničke podatke

Policija ili sud mogu tražiti od Gugla da preda podatke ukoliko smatra da je to relevantno za istragu
0 komentar(a)
Gugl, Foto: Itthing.com
Gugl, Foto: Itthing.com
Ažurirano: 29.01.2013. 20:48h

Vlade, sudovi i policija širom svijeta svakodnevno šalju Guglu desetine zahtjeva za dobijanje korisničkih informacija, a njihov broj se u posljednje tri godine povećao 70 odsto.

Zahtjev mora biti u pisanoj formi, sa potpisom nadležnog lica te službe i u skladu sa odgovarajućim zakonom

Kako prenosi portal Mashable, Gugl je objavio nove detalje o proceduri nakon dobijanja zvaničnih zahtjeva za korisničkim podacima.

Kako se navodi, ova kompanija čini sve što je u njenoj moći da ti podaci ostanu tajni, kad god je to moguće i zakonom opravdano.

Policija ili sud mogu tražiti od Gugla da preda podatke ukoliko smatra da je to relevantno za istragu. Kada Gugl dobije takav zahtjev, u kompaniji utvrđuju da li je to u skladu sa zakonom i politikom kompanije.

Zahtjev mora biti u pisanoj formi, sa potpisom nadležnog lica te službe i u skladu sa odgovarajućim zakonom, napisao je na svom blogu stariji potpredsjednik Gugla Dejvid Dramond.

Dostavljanje elektronske pošte

Ako zahtjev prođe ovu fazu, Gugl razmatra da li je on preobiman, i u tom slučaju ga ili odbija ili pokušava da ga smanji. Na primjer, u zahtjevu se može tražiti da Gugl dostavi sve imejlove nekog korisnika unazad pet mjeseci ili njegove video klipove koje je postavio na Jutjub.

Najvažnije od svega je da su Guglovi standardi, koji se odnose na predaju korisničnih podataka, jači od američkih zakona

Gugl može svjesti zahtjev na mejlove poslate tokom jednog mjeseca, bez Jutjub sadržaja.

Nakon što zahtjev prođe ove standarde, Gugl obavještava korisnika da se traže njegove informacije, ako je to zakonski moguće. Ako su nalozi zapečaćeni, zbog zaštite istrage, Gugl u tom slučaju preduzima korake da nalog postane javan kako bi obavijestio korisnika, i kako bi on onda mogao da kontaktira advokata.

Najvažnije od svega je da su Guglovi standardi, koji se odnose na predaju korisničnih podataka, jači od američkih zakona, što je važna, ali i kontroverzna tačka.

Četvrti amandman

Prema Zakonu o privatnosti elektronske komunikacije (ECPA) policija može da dobije nalog samo za mejlove i ostale vidove komunikacija koji nisu stariji od šest mjeseci. Gugl međutim ukazuje na Četvrti amandman koji štiti protiv nerazumnih zahtjeva i napada na odredbe ECPA, i zbog toga zahtjeva naloge za mejlove.

Pridržavamo se zakona i ne želimo da naši servisi budu zloupotrijebljeni, kazao je Dramond dodavši da je jednako važno da zakoni štite korisnike od pretjeranih zahtjeva za ličnim informacijama.

Bonus video: