Da li je zakon za braću Đukanović ili javni interes?

Većina opozicionih poslanika smatra da izmjene zakona koje je predložila grupa poslanika DPS-a omogućava Vladi da od građana oduzima zemljište i daje ga njoj bliskim biznismenima
124 pregleda 4 komentar(a)
skupština crne gore, Foto: Screenshot (Youtube)
skupština crne gore, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 02.11.2018. 18:47h

Izmjene zakona o eksproprijaciji koje je predložila grupa poslanika DPS-a omogućiće Vladi da od građana oduzimaju zemljište i daju ga njoj bliskim biznismenima, smatra većina opozicionih poslanika, dok predstavnici vlasti kažu da će samo ubrzati proceduru i ukloniti "biznis barijere" i preduga suđenja u vezi eksproprijacije i određivanja pravične naknade.

Jedan od predlagača izmjena zakona Marta Šćepanović kazala je neprimjereno dugo traju sudski postupci za eksproprijaciju zbog čega su predložili da se eksproprijacija i određivanje naknade obavljaju u jednom postupku pred Vladinom komisijom, nakon čega se zemljište oduzima i bivši vlasnik može da se žali, što ne odlaže eksproprijaciju, i da nastavi spor pred sudom ako nije zadovoljan naknadom.

Ona je navela da će se zemljište oduzimati za javni interes, a ne za hotele i stambene zgrade, kako im, kako kaže, spočitavaju. Međutim, drugi predlagač Jovanka Laličić je u svom izlaganju kazala da je sadašnji postupak biznis barijera, navodeći da jedan sudski spor u vezi eksproprijacije za projekat Luštica bej.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević je zakon nazvao "leks Buljarica" navodeći da će vlasnicima zemljišta na Buljarici moći oduzeti njihovo zemljište i dati ga braći Acu i Milu Đukanoviću da grade devet miliona kvadrata prostora, a sve pozivajući se na javni interes.

Ranije se za Buljaricu interesovala of-šor kompanija CDCIC sa Kajmanskih ostrva, koju je zastupala njihova sestra Ana Đukanović. Prostorni plan je radi RZUP Aca Đukanovića, tadašnji premijer Milo Đukanović je tada predlagao sličan zakon o ekspropirijaciji. Projekat CDCIC je predviđao ogromno hotelsko i apartmansko naselje od devet miliona kvadrata.

"Tražite da Buljaricu damo porodici Đukanović po cijeni koju odredi Vlada Duška Markovića. Braća će imati profit od 500 do hiljadu eura po kvadratu, odnosno od četiri do devet milijardi eura", navao je Medojević poručujući predlagačima da nemaju imunitet za ovakva krivična djela.

On je naveo da parlament postaje saučesnik u kršenju normi EU o zaštiti privatne svojine, kao i da je vrh DPS-a prešao veliki put od komunizma do privatne države.

"Nezajažljiva i halapljiva porodica Đukanović želi da stavi sve pod svoju kontrolu od potoka u Plavu do Buljarice", smatra Medojević.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović kazala je da je zakon pripremilo ministarstvo finansija a da ga predlažu poslanici DPS-a kako bi izbjegli javnu raspravu. Ona je navela da se ovim predlogom simulira javni interes, da se vlasnik stavlja u nepovoljni položaj, kao i da pravičnu naknadu može odrediti samo sud a ne komisija.

Poslanik Neđeljko Rudović kazao je da se ovim predlogom promoviše političko nasilje i pravni teror.

"Kažete da ove izmjene nijesu za hotele i apartmane a pominjete Lušticu i biznis barijere. Kako se ukljanja biznis barijera ako svako ko ima imovinu može da ostane bez nje. Ključna biznis barijera je pravna nesigurnost. Dugi sudski postupci se ne rješavaju suspenzijom ustavnih prava", kazao je Rudović.

Boris Mugoša iz SD je kazao da zakon nije isti kao onaj od prije tri godine, da je popravljen na predloge te partije tako što je izbrisana hitnost postupka i komisija ojačana sa tri sudska vještaka.

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da su na 13 članova ovog predloga izmjena zakona, samo predlagači dali sedam amandmana a odbor kasnije još sedam. On je predložio da se predlog povuče iz procedure.

"Izmjenama se brišu i članovi zakona od 53. do 58. koji su se odnosili na sudsku raspravu i naknade, sve što je štitilo ustavnost i načela prava svojine. Cilj je isti kao i 2015. Komisijom se pokušavaju nadomjestiti sudovi, ulazimo u opasnu zonu pravne nesigurnosti i haosa", kazao je Damjanović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao je da je posao Skupštine da štiti građane od moći Vlade i pitao da li građani ovim predlogom dobijaju veća prava. Predlagači iz DPS-a su mu odgovorilio da ostaju ista, sa čim se nije složio.

Poslanici DPS-a su negirali sve optužbe navodeći da samo žele ubrazati postupke, da se zemljište neće oduzimati za hotele, kao i da većina normi za koje ih napadaju postoji i u sadašnjem zakonu.

Adrijan Vuksanović je ispred poslaničkog kluba HGI i Albanci odlučno kazao da će podržati izmjene. Glasanje o ovom predlogu biće nakon rasprave o svim preostalim tačkama na dnevnom redu.

Bonus video: