Defile brodova starom ljepotanu u čast

Najljepši i najvrijedniji brod Mornarice VCG u službu je stupio 19.avgusta 1933. kada je zvanično uopisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Od tada do danas „Jadran“ je svojevrsna „škola pod jedrima“ za brojne generacije pomorskih oficira i ploveći je spomenih tehničke kulture i pomorske tradicije svih jugoslovenskih naroda
571 pregleda 7 komentar(a)
Jadran brod, Foto: Siniša Luković
Jadran brod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.08.2018. 14:26h

Desetak turističkih brodova, mega i manjih jahti te, jedrilica i glisera okupilo se danas na zajedničkoj plovidbi u zalivu Boke sa školskim brodom Mornarice VCG, jedrenjakom „Jadran“ čime je počela zvanična ceremonija obilježavanja „Jadranovog“ 85. rođendana.

Najljepši i najvrijedniji brod Mornarice VCG u službu je stupio 19.avgusta 1933. kada je zvanično uopisan u Flotnu listu tadašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Od tada do danas „Jadran“ je svojevrsna „škola pod jedrima“ za brojne generacije pomorskih oficira i ploveći je spomenih tehničke kulture i pomorske tradicije svih jugoslovenskih naroda. Obiježavanje jubijela 85 godina školskog broda „Jadran“, počelo je danas defileom brodova koje je predvodio ovaj jedrenjak na ruti od Tivta do Perasta i Dražin rta.

U konvoju koji su iz Tivta ispratile brojne jedrilice lokalnog JK „Delfin“, te sirene jahti iz Porto Montengra, kao i vodeni topovi tamošnjeg vatrogasno-spasilačkog broda, pored ostalih bili najveći turistički brod u Crnoj Gori „Le coche d eau“, dvojarbolni jedrenjak „Patronice“, te 42-metarska mega jahta – jedrenjak „Riana“, brzi RHIB čamac „valiant“ Mornarice VCG i niz manjih plovila i glisera.

Na palubi „Jadrana“ bili su brojni gosti – prijatelji tog broda i zvanice iz Ministarstva odbrane, Opštine Tivat, ovdašnje privrede i medija, a sve njih pozdravio je komandant školskog broda, kapetan korvete Zoraan Ivanovski. On je podsjetio na bogat istorijat „Jadrana“ i njegov značaj za Mornaricu, ali i cijelu državu Crnu Goru čiji je ovaj atraktivni ploveći oldtajmer najbolji ambasador na svjetskim morima. O tome je svjedočilo i dvadesetak zastava stranih država u čije je luke do sada uplovljavao ovaj jedrenjak na svojim krtsrenjima, a koje su bile istaknute u nizu nad njegovom manevarskom palubom.

Koliko je „Jadran“ uspješan u promociji države i Mornarice, najbolje pokazuje podatak da je australijski biznismen Romi Havat koji je vlasnik „Riana Grupe“ što posluje u Crnoj Gori i koji povremeno živi u Tivtu, otkazao već unapred zakazanu čarter-plovidbu svoje reprezentativmne jahte „Riana“ za Dubrovnik i dao prednost učešću u svečanosti povodom „Jadranovog“ rođendana, istakavši da mu je čast da sa svojim brodom učestvuje u defileu i zajedničkoj plovidbi sa tako lijepim u značajnim brodom kakav je „Jadran“.

Tokom plovidbe na ruti od Tivta do Perasta i natrag, na „Jadranu“ okićenom velikom zastavnom galom, priređena je prodajna izložba nekoliko desetina velikih fotografija tog broda. Fotografije koje datiraju iz raznih perioda života jedrenjaka – od Kraljevine, preko sicijalističke Jugoslavije do nezavisne Crne Gore, na platnu je uradio i poklonio brodu barski umjetnik Goran Grković, a prihod od njihove prodaje biće uplaćen u humanirarne svrhe.

Konvoj brodova predvođen „Jadranom“ je bio glavna atrakcija za brojne turista koji su sa drugih plovila i obale posmatrali dešavanja i mahanjem pozdravljali stari jedrenjak. Do je konvoj ulazio u tjesnac Verige sa kopna su ga sirenama i rotacionim svjetlima pozdravila vatrogasna vozla Slućbe zaštite i spašavanja Opštine Tivat, a potom i trajekti „Pomorskog saobraćaja“. Povorci su se pred Perastom i ostrvima Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe pridružili i turistički brodovi „Knez Lipovac“ i „Knez Lipovac II“, te niz manjih plovila, a nad brodovima je kružio helikopter tipa „gazela“ Vazduhoplovstva VCG. „Jadran“ i ostali brodovi potom su sirenama pozdravili grad Perast a na što im je zvonima uzvratila crkva sa drevnog svetilišta bokeljskih pomoraca – Gospe od Škrpjela.

Proslava 85.rođendana školskog broda „Jadran“ nastavlja se u srijedu, 15.avgusta kada je zakazan “Dan otvorenih vrata” na “Jadranu”. Stari jedrenjak vezan na rivi Pine u Tivtu, tada će biti otvoren za posjete građana u vremenu od 9 do 19 časova. Iste večeri sa početkom u 21.30 sati, na Pinima će se održati i poseban koncert u čast “Jadrana” kojeg kao poklon jedrenjaku i njegovoj posada, priređuje Turistička organizacija Tivat, a nastupiće poznata hrvatska pjevačica Vanna.

Galerija

Bonus video: