Divlju gradnju ugledali kad je Mićunović prodao objekte

Uprava za nekretnine konstatovala da su betonske građevine iznad Miločerskog parka nelegalna tek 10 godina nakon izgradnje
130 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2018. 13:06h

Da su betonske zgrade iznad Miločerskog parka nelegalna građevina, predstavnici Uprave za nekretnine konstatovali su nedavno - 10 godina nakon izgradnje i par mjeseci nakon što je Nikšićanin Branislav Brano Mićunović prodao te objekte.

Da je dvije građevine, jednospratnicu i sedmospratnicu, ukupne površine 4.500 kvadrata, Mićunović gradio bez dozvole svojevremeno je ukazivala budvanska opozicija, ali i predstavnici nevladinog sektora.

Država, međutim, nije reagovala, pa je Nikšićanin krajem prošle godine objekte prodao budvanskoj kompaniji “Allianz group”, iza koje stoje ukrajinski biznismeni.

Teret u katastarskoj evidnenciji osvanuo je tek 21. juna, praktično deset godina nakon što su zgrade podignute.

U međuvremenu, iz “Alinazz group” predali su Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjev za ovjeru projekta, jer planiraju da te građevine pretvore u hotelski kompleks.

Gradnja betonskih građevina iznad Miločerskog parka uzburkla je javnost, kada je prije 13 godina plac prokrčen sječom 50 stabala maslina, nakon čega su nikle betonske građevine...

Sve je to urađeno bez dozvole.

Zgrade nijesu ni mogle biti legalizovane, jer ta lokacija na Mirištu nije bila “pokrivena” planskim dokumentom, pa na tom području nije ni moglo da se gradi.

Ipak, 2011. godine, budvanska vlast predvođena DPS-om, odlučila je da taj lokalitet urbanizuje, pa se radila Lokalna studija lokacije “Mirište”, koja se isključivo odnosila na parcelu Mićinovića.

Tada, lokalni parlament, na burnoj skupštinskoj sjednici, ipak usvaja planski dokument, uprkos oštrom protivljenju opozicije – sadašnje budvanske vladajuće koalicije i NVO sektora.

U to vrijeme je prvi put javno došlo i do velikog, otvorenog sukoba vladajućih partnera, jer se SDP oštro protivio tom projektu.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora tada je podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti planskog dokumenta.

Međutim, pozivajući se upravo na taj akt, Ministarstvo održivog razvoja na čelu sa Predragom Sekulićem u julu 2012. izdaje Mićunoviću prvi papir u proceduri dobijanja građevinske dozvole - urbnističko tehničke uslove...

Tim papirom jasno se propisuje da se na Mirištu može graditi isključivo hotel sa pratećim sadržajima.

Urbanistički uslovi samo su potvrdili stanje na terenu, a njima je propisano da se na Mirištu mogu graditi dva objekta bruto građevinske površine od 6.500 kvadrata, sa ukupno 15 apartmana - hotelskih jedinica.

Kako je tada propisano, u prvom, manjem objektu, predviđeno je da bude suteren i prizemlje sa prvim spratom, gdje bi bila smještena recepcija, restoran, bazen, velnes centar i “bjuti” sadržaji.

U suturenu je garaža, vešeraj, prostorije za radnike i suvenirnice. Na krovu manje zgrade planirana je gradnja velikog otvorenog bazena.

U sedmospratnici, koja će imati dva odvojena ulaza, biće maksimalno 15 apartmana sa 50 ležaja.

Bonus video: