Dječji rođendani u Crnoj Gori postali stvar prestiža, ali i dobar biznis

"Proslave dječjih rođendana postaju trend, ali i dobar biznis za one koji znaju da iskoriste rasploženje roditelja, koji su spremni da plate čitavo bogatstvo za to", smatra sociološkinja Ana Ivanović
489 pregleda 34 komentar(a)
rođendan, slavlje, Foto: Shutterstock
rođendan, slavlje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2018. 07:05h

Današnje proslave dječjih rođendana daleko su od nekadašnjih kućnih okupljanja uz najbliže, okruglih torti sa nekoliko svjećica i domaćih đakonija. Podgoričani danas, kao po ugledu jedni na druge, dječje rođendane slave u igraonicama, specijalno dekorisanim restoranskim salama, kuglanama, konjičkim klubovima... Angažuju se profesionalni fotografi, animatori, naručuje se na stotine balona, a sa torti se smiješe Elza i druge crtane junakinje. U nekoliko podgoričkih igraonica "Vijestima" su kazali da je potražnja velika, pogotovo vikendom kada se većina roditelja odlučuje za proslavu. Dva sata u igraonici, uz animatore, bez pića i hrane kojom će se djeca i gosti služiti u Podgorici košta od 40 do 150 eura. Roditelji prostor rezervišu i do mjesec unaprijed. "Moram, zbog svog djeteta. Svi iz odjeljenja rođendan slave u igraonici, ne želim da moje dijete bude izuzetak", priča za "Vijesti" Podgoričanka Dragana, čija je kćerka u septembru proslavila sedmi rođendan. "U stanu svakako nemamo previše prostora, ovako se okupe djeca i za ta dva sata u igraonici lijepo provedu vrijeme. Više niko ne slavi rođendan kod kuće, nema posluživanja gostiju, čišćenja nakon okupljanja..." Dragana priznaje da je za proslavu u igraonici tog mjeseca morala da štedi novac. "Suprug i ja imamo prosječne plate, malo smo štedjeli na drugim stvarima, ali osmijeh djeteta je vrijedan toga", navodi ona. Dragana i njen suprug odlučili su se za jednu od jeftinijih varijanti.

Ukoliko odlučite da se obratite nekoj od agencija za organizovanje proslava, cijena može biti i do pet puta veća.

Dekoracija stolova i protora, pinjate, baloni, fotografi i animatori sa raznim programima koštaju po nekoliko hiljada eura. Ukoliko poželite, na rođendanskom slavlju djeteta možete dobiti i razne svjetlosne efekte, ali i "maglu".

Svi prate trend Sociološkinja Ana Ivanović ocjenjuje su se proslave rođendana iz porodičnih domova islelile pod pritiskom društvenih promjena, "stega i okova" koje nameće savremeni način života. "Uprkos tome što većina roditelja ne raspolaže zavidnim finansijskim sredstvima, prati se trend koji je nametnuo dobrostojeći sloj, da se rođendani slave u igraonicama, diskotekama, bioskopima, kuglanama i sl. Roditelji su spremni da se odreknu mnogo čega, ali ne i kada su djeca u pitanju, plaćajući vrtoglave iznose za ekskluzivne rođendanske pakete", kaže za "Vijesti" Ivanović. Ona navodi da taj trend prate svi, bez obzira na finansijsko stanje. "Roditelji ne shvataju da na taj način djeci ne prave nikakvu uslugu, već im nameću jednu iskrivljenu sliku i nerealnu materijalnu situaciju. Kod djece se takođe razvija jedna opasna ambicija, da imaju bolju dekoraciju, tortu, animaciju, a za ta dva sata kupovanja ljubavi, potroši se mjesečni budžet. Proslave dječjih rođendana postaju trend, ali i dobar biznis za one koji znaju da iskoriste rasploženje roditelja, koji su spremni da plate čitavo bogatstvo za to", smatra sociološkinja.

Ivanović ocjenjuje da se, kako dijete odrasta, a prohtjevi postaju sve veći, često gubi smisao rođendana. "Još u predškolskom uzrastu raste dječje prilagođavanje na situacije iz okoline, pa djeca u interakciji sa okolinom uočavaju da je proslava rođendana obavezna. Često dolazi i do utrkivanja i takmičenja među djecom u smislu 'većeg i ljepšeg'. Tu roditelji treba da odigraju ključnu ulogu, predstavljajući rođendan kao dan koji će slavljeniku biti zanimljiv i u kome će uživati", zaključuje Ivanović.

Bonus video: