Dok je renovirao kuću, pronašao vrijednu relikviju Ivana Nepomuka

“Naš sugrađanin dr Savo Marković, nakon detaljne analize dao je identifikaciju same relikvije, tumačeći da je u pitanju teka - mala dekorativna posuda u koju se smještaju relikvije"
260 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2015. 19:47h

Dok je renovirao staru porodičnu kuću u Zupcima, mr Ilija Vukotić nije mogao ni da nasluti da će iskopati gomili antikviteta. Pored starih dugmadi i insignija italijanske vojske, dinara iz 1953. godine „i zmija koje su se uselile“, Vukotić je u ruiniranoj skrini našao neobičnu kutijicu.

U njoj je bila rijetka, vjerovatno i vrijedna relikvija, za koju sagovornik „Vijesti“ smatra da su dio moći-moštiju svetog Ivana Nepomuka, katoličkog sveca porijeklom iz Češke. Nakon što je sa zanimljivim otkrićem odmah upoznao Nadbiskupski ordinarijat Bara i Župni ured Bar, Vukotić je potražio pomoć naučnih autoriteta u identifikaciji artefakta koji potiče s kraja XVIII vijeka.

“Naš sugrađanin dr Savo Marković, nakon detaljne analize dao je identifikaciju same relikvije, tumačeći da je u pitanju teka - mala dekorativna posuda u koju se smještaju relikvije. Sama relikvija je označena ručno ispisanom cjeduljicom na kojoj se nalazi svečevo ime sa djelom moći, zaštićeno staklom. Na pozadini je pečat od španskog crvenog voska sa oznakom crkvene vlasti, kardinal, uz certifikat koji dokazuje vjerodostojnost relikvije čije su dimenzije 2x3 cm x 6 mm”, navodi Vukotić.

Pored dr Markovića, značajnu pomoć su mu pružili i dr Vinicije Lupis iz Dubrovnika, dr Ivana Prijatelj Pavičić iz Splita „koja je inače doprinijela stručnoj identifikaciji kipa Svetog Nikole u Zupcima“, znalac češkog jezika i kulture Mara Kovačević, te stručnjaci Uprave za zaštitu kulturnih dobara sa Cetinja „koji su prihvatili stručnu analizu ove relikvije“.

“Neposredna blizina Bara koji je bio sjedište nadbiskupije, mitropolije i primasije uslovila je da su mještani Zubaca i drugih župa Barske nadbiskupije dolazili u posjed religioznih predmeta koji su na ove prostore pristizali ili putem redovničkih zajednica ili hodočašća u velika hrišćanska središta - Svetu zemlju, Rim, Loreto, Santijago de Kompostelu. Kako je relikvija pronađena u Zupcima, treba očekivati da ubuduće bude pohranjena unutar župne crkve Svetog Ivana Krstitelja”, dodao je Vukotić.

Čuvar tajni kraljice

Ivan Nepomuk rođen je u blizini Praga, između 1340 - 350. godine, studirao je crkveno pravo u Pragu i Padovi, a 1389. postao je generalni vikar Praškog nadbiskupa Ivana Izjenšejna.

Bio je ispovjednik kraljice Sofije Bavarske, žene češkog kralja Viceslava, četvrtog sina Karla IV.

Zato što ljubomornom kralju nije želio odati ispovijed kraljice, mučen je, a zatim bačen u rijeku Vltavu 1393. Sahranjen je u katedrali Svetog Vita u Pragu.

U XVIII vijeku katolička crkva ga je proglasila za sveca, a posebno se poštuje kao zaštitnik ispovjednika i ispovijedne tajne. Njegov kip se nalazi na čuvenom Karlovom mostu u Pragu.

Galerija

Bonus video: