Domaća verzija pretraživača i dalje na bosanskom i srpskom

Kada je u pitanju internet zajednica mi nismo tako mnogobrojni korisnici. Samim tim nas i Google, kao i ostale globalne kompanije, ne stavlja baš u prvi red obaveza lokalizacije, kazali su u Ministarstvu za informaciono društvo
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 18:20h

Google.me će na crnogorskom jeziku i sa podrškom za crnogorsku tastaturu, kako su kazali u Ministarstvu za informaciono društvo (MID), biti dostupan tek “kada crnogorski jezik bude prihvaćen kao međunarodno standard”.

Iako je na crnogorskom internet domenu već dvije godine, popularni pretraživač internet Google, na adresi Google.me se i dalje korisniku nudi na srpskom i bosanskom, umjesto crnogorskom jeziku.

Osim toga, Google je za verzije tog pretraživača na 35 jezika, prilikom pretraga omogućio i izbor virtuelne tastature, zahvaljujući kojoj korisnik može u polje za pretragu unijeti specifične karaktere određenog jezika, ukoliko nije vičan da to učini na svom računaru. Crnogorski jezik je, i kada je virtuelna tastatura u pitanju, na čekanju...

Kada bude crnogorski jezik prihvaćen kao međunarodni standard, biće moguće koristiti i simbole crnogorskog jezika i crnogorsku tastaturu na Googleu“, kazali su u MID.

Dejan Abazović iz MID je tokom maja prošle godine saopštio da je pitanje pokretanja Google stranice na ME domenu njegova lična inicijativa, i da se pitanja kao što je podrška za crnogorski jezik moraju posmatrati realnije.

„Kada je u pitanju internet zajednica mi nismo tako mnogobrojni korisnici. Samim tim nas i Google, kao i ostale globalne kompanije, ne stavlja baš u prvi red obaveza lokalizacije“, rekao je tada Abazović, dodajući da je Crna Gora, po njemu, ipak prepoznata na globalnoj mreži.

„Kada vidite logo kompanije Google ispod kojeg stoji Crna Gora ili crnogorski mislim da i to nešto znači“, rekao je on tada i dodao da će interesovanje za dobijanjem virtuelne tastature za crnogorski jezik prema kompaniji Google biti nastavljeno.

Bonus video: