DRI: NOVA sa redovnog računa finansirala kampanju; NOVA: Ne kršimo zakon

182 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Nikola Kovačević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.10.2018. 10:50h

Nova srpska demokratija (Nova) prenijela je sa računa za redovno poslovanje partije 91.000 eura na račun koji je otvorila za troškove kampanje za parlamentarne izbore 2016, ukazala je Državna revizorska institucija (DRI) koja je na godišnji finansijski izvještaj partije Andrije Mandića dala pozitivno mišljenje, ali i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti.

“Prenos sredstava je izvršen shodno odlukama nadležnog organa u periodu od 9. 1. 2017. do 7. 4. 2017. godine, odnosno nakon proglašenja konačnih rezultata izbora (29. 10. 2016. godine), pa se konstatuje da su uplate ovih sredstava izvršene suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, navodi se u Izvještaju DRI.

Iz Nove su u izjašnjenju na izvještaj naveli da ne krše zakon pozivajući se na mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kojim se traži da se izborni troškovi plaćaju sa izbornih računa, te da im je i Ministarstvo finansija novac koji ih je sljedovao na osnovu osvojenih mandata uplatilo upravo na izborni račun.

Iz Nove tvrde i da su prije godinu dana sa izbornog računa novac vratili na račun za redovno poslovanje.

Zbog različitog tumačenja zakona ranije su i druge opozicione partije dobijale oprečna mišljenja DRI, pa je iz državne revizije najavljeno da će inicirati izmjene zakona.

Iz DRI su naveli da je Nova za izborne kampanje u Herceg Novom i Mojkovcu prekoračila zakonom predviđene troškove za 8.771 euro, za šta iz te stranke objašnjavaju da u zakonu nema ograničenja koliko se može potrošiti za kampanju, već samo koliko se može prikupiti od donacija.

DRI u izvještaju konstatuje i da je Nova evidentirala prihod od 26.056 eura navodeći da je u pitanju otpis obaveza prema fizičkom licu. “Shodno odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja otpis duga prema fizičkom licu ima karakter nenovčanog priloga. Imajući u vidu iznos navedenog priloga, a uzimajući u obzir da je isto lice uplatilo partiji kao prilog i iznos od 2.000 eura konstatuje se da je partija priloge od fizičkog lica prikupila suprotno odredbama Zakona kojim je utvrđen limit u iznosu od 2.000 eura za fizičko lice na godišnjem nivou”, kaže se u izvještaju DRI, koje je potpisao Nikola Kovačević.

Iz Nove ovo opravdavaju navodeći da otpis treba tretirati kao zastaru dugovanja koje je nastalo 2008. i da nije u redu da se otpis duga tretira kao nematerijalni prilog za 2017. godinu. Revizijom je, navode iz DRI, utvrđeno da je Mandićeva partija u 2017. godini gotovinski iz blagajne izvršila plaćanje troškova i drugih obaveza u iznosu od 175.562 eura što čini 33,86 odsto ukupnih troškova, te preporučuju Novoj da smanji gotovinske isplate i da plaća preko računa.

Bonus video: