Društvena mreža iz Crne Gore

HOOK platforma se našla među 40 drugih koje se bore za finale Elanceovog takmičenja za startupove
108 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 08:19h

Hook, platforma zamišljena kao društvena mreža koja korisnicima omogućava da prate interakciju i kretanje prijatelja ili nepoznatih ljudi na Google mapi, našla se u borbi za finale Elanceovog takmičenja za startupove, među 40 drugih svjetskih takmičara.

Ova društvena mreža koja dolazi iz Crne Gore omogućava korisnicima da ostavljaju poruke u prostoru na određenoj geografskoj lokaciji. Tako se korisnici moći da interaktivno učestvuju u tim porukama u trenutku kada se nađu na lokaciji gdje je predhodni korisnik ostavio svoju.

Osnivači Hooka, Marko i Ivan Radunović, te Rade Jocović kažu da je Hook za sve ljubitelje putovanja, ovo idealna opcija da prijateljima u realnom vremenu pokažu gdje se nalaze ili kreću. I ne zaustavljaju se tu, već razmišljaju u daljem razvoj kao što je kreiranje platforme koja će omogućiti developerima da grade svoje aplikacije, kao što su igrice u realnom vremenu i prostoru, City Rally, Parent Control...

Ideja za Hook je, kažu autoru, nastala prije oko godinu. Tada je sve još bilo nedefinisano, mnogo vremena su autori potrošili lutajući u potrazi za pravom definicjom i odgovarajućim modelom za Hook.

„Vrijeme koje bismo posvetili proizvodu, diktirale su privatne obaveze, kao i obaveze prema poslovima kojima se inače bavimo. Upravo to su bili glavni razlozi za ovoliku pauzu. To vrijeme nismo uzalud potrošili, već smo ga iskoristili da preciznije definišemo samu ideju i u kom smjeru će ići razvoj proizvoda“, kazao je Rade Jovocić.

U fazi u kojoj se njihov proizvod sada nalazi, dodaje on, važno je informisati buduće korisnike šta je to Hook i kakve im opcije nudi.

„Trebalo bi dozvoliti da svaki pojedinac aktivno učestvuje u razvoju proizvoda, jer je Hook upravo namijenjen njima. Svojim sugestijama i komentarima daće nam jasnu sliku da li smo na pravom putu da zadovoljimo njihove prohtjeve“, rekao je Jovocić.

Osnivači Hooka kažu da do sada nisu slali bilo kakve zahtjeve prema državnom sektoru, u smislu da im se pomogne, ali su otvoreni za svaki vid saradnje i pomoći koji bi omogućili da svoje jacno zacrtane planove brže sprovedu u djelo.

„Ono što razdvaja uspješne od onih drugih je znanje, kao i volja i želja da istraju u planovima koje su sebi zacrtali. Naravno, veoma je važno da se konstantno obrazuju i budu fleksibilni za rješavanje problema sa kojima će se susrijetati“

Ekipu Hooka čine grafički dizajner - Marko Radunović, koji je završio Likovnu akademija na Cetinju, programer sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici Ivan Radunović i njegov kolega Rade Jocović.

„Pozicije koje pokrivamo na ovom projektu usko su vezane sa poslovima za koje smo specijalizovani, tako da nam to uveliko pomaže da se brže i lakše organizujemo i napredujemo. Konstantno smo uključeni u dešavanja i u stalnoj komunikaciji sa ljudima koji su svojim iskustvom i uspjesima dokazani u svijetu startupa. Napominjemo da energija koja nas pokreće kao i uzajamno razumijevanje i podrška među nama čini da za sve što radimo, damo svoj maksimum“.

Elance je jedan od vodećih svjetskih online platformi za povezivanje poslodavaca i freeleancera. “Big Idea”, kako glasi naziv ovog takmičenja, organizovan je na sedam lokacija širom svijeta (Njujork, Čikago, San Francisko, Berlin, Kopenhagen, London i Melburn) kao i na osmoj WorldWide virtuelnoj lokaciji, tj. internetu. Učešće je uzelo preko 800 startupova, od kojih je 40 ušlo u polufinale. U finale će ući osam timova, a pobjednik takmičenja će biti proglašen 6. februara.

Hook je postao i Google Affiliated partner, što znači da će imati slobodan pristup Googlevoj razvojnoj platformi i serverima. U decembru prošle godine, na MobileApp Camp takmičenju u Skoplju, aplikacija je dobila pozitivne kritike i osvojila nagradu za najljepši brend koju je dodijelio BlackBerry.

Znanje i istrajnost recept za uspješan startup

Hook je drugi crnogorski startup, koji se predstavio van granica Crne Gore. Prethodno se međnarodnom tržištu svojim proizvodom predstavila ekipa koja razvija TourVia.me. Tourvia.me želi da razvija rješenje za rezervaciju turističkih tura putem interneta, a prvi je crnogorski startup koji je značajnije izašao u međunarodnu startup zajednicu.

Osnivači Hooka kažu da, kada je startu zajednica u pitanju, svi su jednaki i za sve važe ista pravila.

„Ono što razdvaja uspješne od onih drugih je znanje, kao i volja i želja da istraju u planovima koje su sebi zacrtali. Naravno, veoma je važno da se konstantno obrazuju i budu fleksibilni za rješavanje problema sa kojima će se susrijetati“, dodaju.

Galerija

Bonus video: