Društveni mediji pokazuju da korisnici sve više biraju nove načine plaćanja

U 97 odsto svih razgovora o mobilnim plaćanjima u 2015. spominjale su se mogućnosti koje pružaju usluge Apple Pay, Samsung Pay i Android Pay, pri čemu se najviše objava odnosilo na predstavljanja proizvoda i poboljšanja usluge
55 pregleda 0 komentar(a)
NFC, Foto: Shutterstock
NFC, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2016. 13:26h

Istraživanje kompanije MasterCard pokazuje da su korisnici tokom 2015. sve više počeli koristiti dostupne mogućnosti mobilnih plaćanja. Ovaj trend odražava promjene koje su nastupile 2014, kada su se korisnici pitali što je sljedeće u tehnologijama plaćanja. Korisnici kartica od banaka i trgovaca očekuju mogućnosti mobilnih plaćanja, a komentari na društvenim mrežama su se i više nego udvostručili u odnosu na 2014. godinu.

Tokom Mobile World Congressa koji je u toku u Barseloni, MasterCard je objavio rezultate svog četvrtog godišnjeg istraživanja o mobilnim plaćanjima, koje je sproveo u saradnji s komopanijom PRIME Research. Istraživanjem je obuhvaćeno 2 miliona objava o mobilnim plaćanjima objavljenih tokom 2015. na Twitteru, Facebooku, Instagramu, forumima, Wibou, Googleu+ i YouTubeu, što predstavlja rast u odnosu na 85.000 objava iz 2012, kada je istraživanje sprovedeno po prvi put.

Osim povećanog interesa, tokom 2015. korisnici su imali pozitivnije mišljenje o tehnologiji mobilnih plaćanja - 95 odsto ispitanih korisnika izjavilo je da je njihovo mišljenje pozitivno ili neutralno.

“Činjenica da se nakon tri godine praćenja te teme čini da korisnici u potpunosti prihvaćaju novu generaciju plaćanja pozitivna je za industriju”, rekla je Marcy Cohen, potpredsjednica sektora digitalnih komunikacija kompanije MasterCard.

Proširenje mogućnosti plaćanja

U 97 odsto svih razgovora o mobilnim plaćanjima u 2015. spominjale su se mogućnosti koje pružaju usluge Apple Pay, Samsung Pay i Android Pay, pri čemu se najviše objava odnosilo na predstavljanja proizvoda i poboljšanja usluge. Osim rasprava o "digitalnom novčaniku", najviše se razgovaralo o beskontaktnim karticama (47 odsto), nakon čega je slijedila biometrija (33 odsto) te lična plaćanja (14 odsto) i prenosivi elektronski uređaji (6 odsto).

Razgovori o beskontaktnim karticama najviše su se odnosili na uvođenje globalnog prihvatanja kartica u sklopu sistema javnog prevoza u Londonu, Čikagu i Petrogradu, kao i na dostupnost na glavnim sportskim događajima širom svijeta.

Biometrija je bila popularna tema u 2015, što je vidljivo iz činjenice da su u društvenim razgovorima bile zastupljene 163 zemlje. Tehnologija plaćanja na osnovu otiska prsta i elektrokardiograma (EKG-a) tokom godine postala je zanimljiva tema za korisnike, dok je prepoznavanje lica (”Selfie Pay“) ostalo najčešća tema u razgovorima i biometriji (55 odsto).

Primjeri u kojima su se spominjali prenosivi elektronski uređaji u posljednjem tromjesečju 2015. bili su za 30 puta veći nego u prvom tromjesečju te iste godine.

Globalni rast razgovora

Digitalni novčanici postaju sve češća tema razgovora na društvenim mrežama širom svijeta. Tokom posljednje godine došlo je do porasta u svim krajevima, uključujući Aziju i Pacifik (+159 odsto), Evropu (+144 odsto), Latinsku Ameriku i Karibe (+20 odsto), Bliski Istok i Afriku (+111 odsto) te Sjevernu Ameriku (+519 odsto).

Sigurnost je i dalje ključna

Sigurnost i zaštićenost mobilnog plaćanja i dalje su glavna tema razgovora; tokom 2015. godine, 94 odsto korisnika društvenih mreža izrazilo je pozitivan ili neutralan stav prema toj vrsti plaćanja, što je povećanje od tri postotna boda u odnosu na istraživanje iz 2014. To odražava globalni trend uočen tokom svih godina istraživanja: 2013. godine 77 odsto korisnika imalo je pozitivno ili neutralno mišljenje o sigurnosti, u odnosu na njih 70 odsto iz 2012. godine. Glavna područja zanimanja obuhvatala su ukidanje lozinki i nove sisteme provjere identiteta na bazi biometrijske tehnologije.

O istraživanju

U saradnji s kompanijom PRIME Research, MasterCard je sproveo četvrto godišnje istraživanje o mobilnim plaćanjima kojim se željelo utvrditi raspon proširenja razgovora na nove načine plaćanja. Istraživanje je obuhvatilo više od dva miliona objava na društvenim mrežama Twitter, Facebook, Instagram, Forums, Google+ i YouTube, čime su pokrivene rasprave sa 61 tržišta iz svih krajeva svijeta.

Ovogodišnjim istraživanjem analizirano je više od 1,6 miliona izvornih objava, kao i više od 433 000 ponovnih objava, koje su obuhvatale komentare potrošača i razgovore o novostima, što odražava sve veće zanimanje za nove načine plaćanja.

Primjenom metoda i tehnologija analize društvenih medija na temelju ljudi kompanije PRIME, istraživanjem su utvrđeni ključni trendovi u sklopu novih metoda plaćanja, uključujući biometriju, beskontaktne kartice, digitalne novčanike, lična plaćanja i prenosive elektronske uređaje.

Izvješće dobiveno na temelju rezultata istraživanja odražava uvid u nova mobilna plaćanja i trendove kategorija u različitim regijama i zemljama.

Bonus video: