Sporazumio se sa tužilaštvom: Za lažni trag platiće 1.700 eura

Vuković ranije kazao policiji imena nalogodavca i izvršitelja u slučaju pokušaja ubistva novinara “Vijesti” Tufika Softića...
1342 pregleda 0 komentar(a)
Draško Vuković, Foto: Facebook
Draško Vuković, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.11.2016. 14:23h

Beranac Draško Vuković, član kriminalnog klana Darka Šarića, platiće svega 1.700 eura za lažno svjedočenje i manipulisanje podacima u slučaju pokušaja ubistva novinara Tufika Softića.

Vuković je sa Osnovnim tužilaštvom u Beranama sklopio Sporazum o priznanju krivice, priznavši da je lagao kada je rekao da potpis na izjavi kojom označava izvršioce napada na novinara “Vijesti” nije njegov, već da je falsifikovan. Sporazum je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sklopljen na predlog Vukovića.

Istraga pokušaja ubistva Softića je obustavljena jer policija i tužilaštvo za osam godina nijesu obezbijedili dokaze.

Tužilaštvo u Beranama je, prema nezvaničnim inforimacijama “Vijesti“, procijenilo da Vuković treba da plati 1.700 eura, a konačnu riječ o Sporazumu o priznanju krivice trebalo bi da utvrdi Osnovni sud.

ODT Berane od ponedjeljka nije odgovorilo na pitanja „Vijesti“ koja se odnose na sporazum.

Policija je, na osnovu iskaza Vukovića, podnijela krivičnu prijavu protiv Dragana Labudovića, Ivana Asanovića i Vladana Labudovića 2014, sedam godina nakon napada na Softića.

To je učinjeno samo na osnovu usmenog iskaza Vukovića, bez ijednog materijalnog dokaza, što potvrđuju spisi predmeta.

Vuković je prethodno, kako se navodi u spisima, samoinicijativno policiji dao informaciju da mu je Dragan Labudović, prilikom posjete Argentini, ispričao da je za isnoz od po 500 eura angažovao Berance Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića da fizički napadnu Softića.

To je, navodno, urađeno jer je novinar pisao o kriminalu u Beranama, dovodeći u vezu sa tim Dragana Labudovića.

Te navode Vuković je ponovio i pred ODT Berane, nakon čega je otvorena istraga protiv njih pred Višim tužiocem u Bijelom Polju i naložene mjere tajnog nadzora.

Te mjere, međutim, nijesu obezbijedile dokaze za krivičnu prijavu.

Vuković je naknadno pred višim tužiocem Rifatom Hadrovićem rekao da nikada nije dao te izjave, te da je njegov potpis falsifikovan.

On je to objasnio navodima da je zapisnik potpisan latinicom, a da on piše samo ćirilicom.

Prema operativnim podacima, iza napada na Softića stoji upravo Vuković, ali policija i tužilaštvo nijesu istragu vodili u tom pravcu, niti je on saslušavan dok se nije sam prijavio policiji 2014.

Prema saznanju bezbjednosnih službi, u slučaj je bio umiješan i jedan bivši policajac u CB Berane koji je Vukovićev rođak.

Specijalno tužilaštvo je, nakon pritužbe Akcije za ljudska prava i Komisije za istrage napada na novinare, provjeravalo da li su osnovni i viši tužioci i policija napravili propuste u istrazi.

Rezultat toga je da je su sve radnje preduzimane po zakonu.

Sotićev advokat Dalibor Tomović, koga je angažovala HRA, krajem 2015. je zbog povrede ljudskih prava i sloboda podnio žalbu Ustavnom sudu.

On je naveo da je novinaru povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pristup sudu, ali se Ustavni sud do juče nije izjasnio o tome.

Tomović je Osnovnom sudu u Podgorici prije desetak dana podnio i tužbu protiv države Crne Gore u kojoj se navodi da Softić „živi u kontinuiranoj neizvjesnosti i strahu za sigurnost sebe i svoje porodice, zbog činjenice da su nalogodavci i izvršioci dva napada na njega nekažnjeni i na slobodi.

U tužbi piše i da država napadače “ohrabruje nesavjesnim vođenjem istrage i na kraju obustavljanjem istrage“.

Bonus video: