11 miliona eura za udruženja bliska pojedinim članovima Komisije?

55 pregleda 3 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.01.2015. 20:26h

Udruženje invalida rada Podgorice tužilo je Osnovnom sudu Komisiju za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, zbog pogrešno usmjerenih oko 4.500 eura.

U tužbi Udruženja, koju potpisuje predsjednik Slobodan Kljajić, piše da je Komisija od 2010. “bez kontrole krčmila oko 11 miliona eura uglavnom udruženjima bliskim pojedinim članovima Komisije”, te da nijesu ispoštovane odluke Upravnog suda o poništavanju raspodjela za 2011, 2012. i 2013.

Krajem prošle godine, Udruženje je od podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva dobilo obavještenje da je formiran predmet na osnovu njihove prijave Upravi policije, ali i još jedne anonimne prijave na rad Komisije.

“Nakon analize pribavljene dokumentacije, te eventualno pribavljanja drugih potrebnih podataka, odluka će u konkretnom predmetu biti donijeta u najkraćem roku”, piše u odgovoru tužilaštva od 8. decembra 2014. koji je potpisao Miroslav Turković.

Kljajić je “Vijestima” kazao da je Upravni sud po tužbi Udruženja presudio da se raspodjela za 2012. poništi, ali da to Komisija nikada nije učinila.

“Postoje još dvije presude Upravnog suda da se ponište raspodjele za 2011. i 2013. godinu, ali Komisija na njih ne reaguje. Postavlja se pitanje u kakvoj državi živimo kada se ne poštuju odluke suda”, kazao je Kljajić.

Sekretar Komisije Marko Vukašević juče nije odgovarao na pozive i sms poruke “Vijesti”.

Kljajić tvrdi da skoro dvije godine nije dobio nikakav odgovor od tužilaštva:

”Nakon što sam uputio dopis VDT-u, stigao mi je odgovor od Osnovnog da je formiran predmet, te da će o njemu biti odlučeno u najskorijem roku. U oktobru sam se obratio Ivici Stankoviću, a početkom decembra dobio odgovor od Turkovića”.

Komisija je krajem decembra donijela odluku o finansiranju 417 programa nevladinih organizacija za koje je izdvojeno 1,7 miliona eura.

Zahtjev proslijedio i specijalnom tužiocu za organizovani kriminal

Kljajić je istakao da je više puta pisao ministru finansija Radoju Žugiću, ali da nikada nije dobio odgovor, naglasivši da je zahtjev za ispitivanje rada Komisije u novembru 2014. godine proslijedio i specijalnom tužiocu za organizoavni kriminal.

“Ovaj slučaj pokazuje koliko nam je pravna država i tužilačka funkcija zatajila. To se u krajnjem ogleda u tome što se projekti našeg Udruženja odbijaju, iako su društveno korisni, samo zato što smo se Komisiji za raspodjelu 'zamjerili' stalnim insistiranjem na zakonitosti”, kazao je Kljajić.

Bonus video: