13-godišnja Nikšićanka se bori s predrasudama, ali od gusala ne odustaje

Jelenin otac Novak gusla, pa se djevojčica poslužila očevim guslama koji, priznaje, u početku nije blagonaklono gledao na kćerkinu želju da u desetercu zapjeva
9572 pregleda 10 komentar(a)
Jelena Miljanić, Foto: Privatna arhiva
Jelena Miljanić, Foto: Privatna arhiva

Gusle su dio tradicije, odraz jednog vremena, istorije, ali i još jedan pokazatelj da muškarci i dalje vode “glavnu riječ”.

Šta se dešava kada se u “muški svijet tradicije” umiješa jedna djevojčica i kada odluči da gusle mogu da drže i malene ženske ruke - priča je o trinaestogodišnjoj Jeleni Miljanić iz Banjana, kraj Nikšića, vjerovatno jedinoj djevojčici u Crnoj Gori koja gusla i pjeva uz gusle.

“Čula sam i vidjela Bojanu Peković kako gusla i pjeva. To mi se dopalo, pa sam odlučila i ja da probam. Veoma brzo sam shvatila da mi guslanje ide od ruke”, priča za “Vijesti” učenica sedmog razreda OŠ “Janko Bjelica” iz Donjih Crkvica.

Miljanići, koji žive u selu Dubočke, u kući imaju gusle.

Jelenin otac Novak gusla, pa se djevojčica poslužila očevim guslama koji, priznaje, u početku nije blagonaklono gledao na kćerkinu želju da u desetercu zapjeva.

“U početku je, moram priznati, i kod mene bilo malo predrasuda. Gdje djevojčica da gusla. Za razliku od mene, supruga je odmah to prihvatila. I ja sam veoma brzo bio uz Jelenu i ima svu našu podršku”, kaže Novak koji osim Jelene ima još jednu kćerku i sina. Njih dvoje, koji su stariji od malene guslarke, slušaju sasvim drugu muziku i pjesma uz gusle im uopšte nije primamljiva.

“Prošle godine u januaru sam prvi put uzela gusle i počela da učim. Prva pjesma koju sam naučila bila je ‘Smrt popa Mila Jovovića’. To je pjesma koju svi znaju, i ja sam čula za nju, a i nije je teško naučiti. Vježbala sam na tatinim guslama, a on je znao da me posavjetuje kako da to bolje zvuči. Nakon mjesec dana, bila sam spremna da drugima pokažem šta sam naučila“, kaže Jelena.

Prva publika bili su njeni roditelji. Nekoliko mjeseci kasnije, njeno pjevanje čuo je veći broj ljudi. Bilo je to u avgustu prošle godine, na Vučjem Dolu, kada se obilježavala godišnjica čuvene bitke.

“Nisam imala tremu. Ljudima je bilo čudno kako to da djevojčica gusla, pitali su zbog čega i od kada guslam. A guslam zato što mi se to sviđa“.

Novak dodaje da je tada bio posebno ponosan jer je on spremao za nastup.

Prošle godine je imala četiri nastupa, ove godine dva. Na pitanje - ko joj je najdraži guslar, “kao iz topa” odgovara – “pa Bojana Peković”.

“Znam sve Bojanine pjesme. Upoznala sam se sa njom i sprijateljile smo se. Rekla je da joj je drago što se i ja bavim ovim i što čuvam tradiciju. Posebno joj je bilo drago kada je čula da znam sve njene pjesme”.

Bojana Peković kaže da se se trudi da pokaže da gusle mogu i drugačije da zvuče, da njen stil bude različit od muških kolega. To joj polazi za rukom i uspjela je da mladima približi narodni gudački instrument, ali i da mnoge uvuče u svijet gusala. Kao što je to uradila sa Jelenom.

“Bilo je dosta lijepih komplimenata. Kada je društvo u pitanju, neki su ćutali kada sam im rekla da guslam, a drugarima iz razreda se to sviđa. Vjerovatno zato što mladi slabo slušaju guslarske pjesme i etno muziku. I neki guslari me podržavaju, neki ne jer sam djevojčica. Koliko znam, jedina sam djevojčica u Crnoj Gori koja gusla i pjeva uz gusle i drago mi je zbog toga. Nadam se da ću se ovim još dugo baviti”.

Dok je guslanje učila na očevim guslama, sada se može pohvaliti da ima svoje gusle. I to ne jedne, nego troje.

“Sve gusle sam dobila na poklon - od dva ujaka i od komšije. Za sada znam desetak pjesama, a koju će pjesmu da naučim zavisi od toga da li mi se pjesma sviđa ili ne”.

Njen otac kaže da je već počela da dobija bakšiš i da je od prvog “zarađenog” novca kupila mobilni telefon.

Bonus video: