17 porodica bez krova, ljekari ih nisu obišli

Najteže je bilo, kako kaže Danijel Misinović, kome je vatra izgorijela baraku, djeci i bebama koje su spavale po kombi vozilima.
54 pregleda 0 komentar(a)
Konik - pozar, Foto: Luka Zeković
Konik - pozar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.02.2011. 11:47h

Iako je Zavod za izbjeglice obećao da će naći smještaj za 17 porodica kojima su juče igorijele tri barake u izbjegličkom “kampu 1” na Vrelima ribničkim, oni su prethodnu noć proveli pod vedrim nebom, pored zgarišta.

Skoro stotinu ljudi spavalo je bez krova nad glavom, a zbog hladnoće morali su ložiti vatru da bi se ugrijali.

Najteže je bilo, kako kaže Danijel Misinović, kome je vatra izgorijela baraku, djeci i bebama koje su spavale po kombi vozilima.

"Obećali su nam da ćemo dobiti smještaj, ali iz Zavoda za izbjeglice, UNHCR-a i Crvenog Krsta obećanja nijesu ispunili. Bolje i da spavamo pod vedrim nebom, nego u prostorijama koje su nam nudili, jer su pune prljavštine i pacova", kazao je Misinović.

Jednogodišnja beba koja je zadobila opekotine po licu i dalje se nalazi u dječijoj klinici

Izbjeglicama je u požaru izgorijelo gotovo sve što su imali i što su skupljali u prethodnih 12 godina koliko su u izbjegličkom kampu.

Izgorijele su im pare, lična dokumenta, a ostala im je samo garderoba koju su imali na sebi i dio onoga što su uspijeli izvući iz zapaljenih baraka.

"Ljekari sinoć nijesu dolazili ni da vide kako smo i imali bolesnih. Odrasli mogu da izdrže hladnoću, ali bebe ne mogu, pa se plašimo da će od garaži i vlage dobiti neku zaraznu bolest", kazao je Ramiz Krasnići.

Predsjednik raseljenih Roma u Podgorici Ramoci Husni, moli vlast da pomogne ugroženim porodicama, jer nemaju ni da jedu.

Jednogodišnja beba koja je zadobila opekotine po licu i dalje se nalazi u dječijoj klinici.

Bonus video: