NVO Anima: U CG se rat vodi korupcijom, kriminalom i nepotizmom

Ovom akcijom koja je dio međunarodne kampanje Anima je iskazala solidarnost prema žrtvama sukoba i upozorila na važnost izgradnje pravog mira
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2014. 19:40h

Na svjetski dan mira, žene iz kotorske NVO Anima apelovale su danas na izgradnju suštinskog mira ocjenjujući da se i u Crnoj Gori vodi rat.

One su na centralnom trgu u Podgorici održale performans pod nazivom "Pamtiš, pitaš, uznemiravaš".

Ovom akcijom koja je dio međunarodne kampanje Anima je iskazala solidarnost prema žrtvama sukoba i upozorila na važnost izgradnje pravog mira.

Umjesto kvazi-mira koji čuva oružje, pravi mir zasnovan je na vrijednostima nenasilja, ravnopravnosti, socijalne pravde i blagostanja, poručuju žene iz Anime iskazujući solidarnost sa žrtvama svih ratova i napominju da se protiv crnogorskog društva vodi jedan specifičan rat.

"Danas smo prvo htjele da kažemo da smo protiv ratova koji se vode sad trenutno u svijetu a i nama vrlo blizu, da ukažemo na to da se ne zaborave zločini koji su se činili u naše ime, da ukažemo da je u Crnoj Gori na snazi rat protiv stanovništva Crne Gore drugim sredstvima, korupcijom, kriminalom i nepotizmom prije svega, kazala je Ljupka Kovačević, članica ove NVO.

Iz tog razloga žene iz ove NVO zahtijevaju od političkih elita pa i od crnogorske da prestanu prijetiti nacionalnim sukobima, da demilitarizuju društvo i prekinu praksu spornih privatizacija, zahvaljujući kojima se bogate pojedinci bliski vlasti.

NVO aktivistkinje su građane i političare podsjetile na riječi oca indijske nezavisnosti Mahatme Gandija: "Najveća opasnost po društvo su bogatstvo bez rada, uživanje bez karaktera, trgovina bez morala i politika bez principa".

Bonus video: