JKP CG: Tito najpriznatiji državnik 20. vijeka

„Nestadoše privredni giganti, tako da danas u čitavoj industriji Crne Gore imamo radnika koliko je Nikšić imao u Titovo vrijeme“, stoji u saopštenju za javnost
3709 pregleda 16 komentar(a)
Josip Broz Tito, Foto: Yousuf Karsh, Yousuf Karsh, Yousuf Karsh, Yousuf Karsh
Josip Broz Tito, Foto: Yousuf Karsh, Yousuf Karsh, Yousuf Karsh, Yousuf Karsh
Ažurirano: 03.05.2020. 08:50h

Povodom 40 godina od smrti doživotnog predsjednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita, saopštenjem za javnost oglasila se Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore (JKP CG) kako bi odala zahvalnost „najvećem sinu naših naroda“, kako su istakli.

„U trenutku kada smo bili naljepša, najpriznativija i srednje razvijena zemlja sa samoupravnim socijalizmom, gdje radnici nijesu bili samo neposredni proizvođači već su upravljali sredstvima za proizvodnju i raspolagali viškom dohotka, svjetskim moćnicima zasmeta takva država u Evropi, pa preko svojih vjernih sluga i nacionalista 11 godina posle Titove smrti uz mnogo žrtava, suza, krvi i raseljenja razbiše nam zajedničku domovinu i stvoriše šest banana država“, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik JKP CG, Radislav Stanišić.

Nakon Titove smrti, naglašava Stanišić, društvena imovina je pretvorena u državnu kako bi lakše bila uništena i prodata, a radnici ostali bez posla.

„Nestadoše privredni giganti, tako da danas u čitavoj industriji Crne Gore imamo radnika koliko je Nikšić imao u Titovo vrijeme“, stoji u saopštenju za javnost.

Govoreći o Titu, predsjednik JKP CG ističe da je riječ o najpriznatijem državniku 20. vijeka, tvorcu Pokreta nesvrstanih i miroljubive koegzistencije, trostrukom narodnom heroju i predsjedniku Saveza komunista Jugoslavije.

„On je simbol naše oslobodilačke borbe, bratstva i jedinstva, radničkog samoupravljanja, simbol boljeg života ne samo radnih ljudi Jugoslavije, nego čitavog progresivnog svijeta. I danas našim ljudima kada se nađu u stranoj zemlji dovoljno je reći da su iz Titove Jugoslavije pa da im sva vrata budu otvorena. Mnoge glavne ulice velikog broja gradova širom svijeta nose Titovo ime, naljepša lala u Holandiji dobila je Titovo ime. Mnogi zlatnici širom svijeta nose Titov lik“, istakao je Stanišić.

Tito je umro 4.maja 1980.godine u 88.godini u Kliničko-bolničkom centru u Ljubljani, u 15,05 časova. Narednih deset godina svakog 4.maja širom Jugoslavije začule bi se sirene a građani bi minutom ćutanja odali počast doživotnom predsjedniku. Sahranjen je 8.maja u Beogradu, uz zvuke Internacionale i jugoslovenske himne, u zimskoj bašti svoje rezidencije na Dedinju, koja je nakon toga nazvana "Kuća cvijeća“. Sahrani je prisustvovalo oko 700 hiljada ljudi, među kojima 209 državnih i partijskih delegacija iz 127 zemalja, četiri kralja, pet prinčeva, 11 predsjednika parlamenta, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara. To je bio najposjećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Od 1980. godine Kuću cvijeća, koja se nalazi u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije, do danas je posetilo preko 18 milona ljudi.

„Drug Tito je umro ali žive njegova djela i zasluge za svoj narod, za čitav svijet. Za tvoje neizmjerne zasluge ostaju ti zahvalni članovi Jugoslovense komunističke partije Crne Gore“, stoji u saopštenju JKP CG.

Bonus video: