PRes konferencija NKT

Mugoša: Dogovorili smo se sa SPC da se prestane sa litijama

Mugoša je kazao da moramo da vodimo računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije

69403 pregleda 1116 reakcija 163 komentar(a)
Mugoša i Radović, Foto: Screenshot/Youtube
Mugoša i Radović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 26.06.2020. 18:30h

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša je kazao na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) da je održan sastanak sa predstavnicima tri najveće vjerske zajednice u Crnoj Gori i da je sa predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori dogovoreno da se prestane sa organizovanjem litija.

Mugoša je rekao da je naš trenutni zadatak da obuzdamo širenje virusa u opštinama u danima kada Crna Gora želi da otvori svoje granice.

Mugoša je kazao da moramo da vodimo računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

"Ekonomija se može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i moramo prihvatiti da se granice otvaraju", naveo je direktor Instituta.

Prvi talas je prošao usješno, dodao je Mugoša, ali da je ovo povratak u nazad, o čemu su i govorili iz IJZ, ali i svi koji su uključeni u proces.

"Bilo je za očekivati, došlo je do opuštanja, posebno kada se nema 40 dana lokalne transmisije. Uprkos svim upozorenjima, preovladalo je vjerovanje da će nas virus zaobići. Usljed opuštanja došlo je do nečega čemu se nismo nadali, a to je da jedan broj ljudi, čini mi se, olako i neodgovorno otišao u područja gdje je velika koncentraicja ljudi gdje je bilo očiglednoi da će doći do inficiranja", istakao je Mugoša.

On je dodao da je početku bilo 90 odsto importovanih slučajeva, a sada se dešava lokalna transmisija.

"Nalazimo se na nivou preko 75 odsto, ali to i dalje govori da je taj korak koji se na početku desio uzokovao širenje infekcije širom Crne Gore i sada se maltene u svakoj opštini moramo boriti sa ovim virusom", kazao je Mugoša.

Mugoša je dodao da se sada u svakoj opštini moramo boriti sa virusom.

Direktor IZJ je ipak optimsitično poručio da ne sumnja da će borba biti uspješna.

"Da će građani prihvatiti dio odgovornsti, posebno mislim dio koji se odnosi na ponašanje, koje nam je jedina nada da ovaj virus stavimo pod kontrolu. Moramo računati da će virus biti prisutan. Porast broja zaraženih je i u regoionu, u zemljama EU", naveo je Mugoša.

Zato je još jednom zamoilio građane da vode računa.

''Obraćam se ponovo svim stanovnicima CG i molim još jednom - zbog sebe, svojih i cijelog društva d apoštujemo mjere, vodimo računa, izbjegavamo mjere gdje može doći do infekcije, vodimo računa o socijalnoj distanci, higijeni ruku, prostora i tamo gdje je propisano nosimo masku'', poručio je Mugoša.

On je kazao da nema politike u donošenju odluka NKT-a. “Danas smo imali fer i otvorene razgovore, zaključili smo da u našim djelovanjima nema politike, mjere se predlažu iz stručnih razloga, i tako ćemo i nastaviti”, rekao je Mugoša. On je pojasnio zašto su zabranjeni skupovi na otvorenim javnim mjestima, ali ne i u zatvorenim. "Sve što je u unutrašnjim prostorima je propisano i da se lakše kontrolisati. Kada su u pitanju spoljni prostori, situacija nije takva. U otvorenom prostoru je teže kontrolisati broj od 200 ljudi", naveo je Mugoša.

On je rekao da što se tiče rada klubova, još se neće donijeti odluka o tome jer su još uvijek poluprazni, ali ta odluka, kako je dodao, nije isključena u narednom periodu.

Radović: Hospitalizovano 18 pacijenata

Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović kazao je da je hospitalizovano 18 pacijenata.

"Šestoro u KCCG gdje je jedan na respiratoru, od čega pet na Infektivnoj klinici i oni su dobrog opšteg stanja, a jedan na Infektivnoj klinici i zavistan je od respiratora. Pacijent je muškog pola, 1946. godište i ima postojeće komorbiditete”, naveo je Radović.

On je kazao da su u Baru hospitalizovana četiri pacijenta, a u Beranama osam, i da su svi stabilnog opšteg stanja.

Radović je saopštio da crnogorske zdravstvene ustanove imaju na raspolaganju 63 respiratora.

On je istakao da treba da težimo tome da budemo "corona free" zemlja.

"Ovaj osjećaj korona free zemlje treba da bude cilj kojem težimo tako da apelujem na građane da poštuju socijalnu distance i opšte preporuke", poručio je Radović.

Radović je rekao da su, u odnosu na prvi talas, simptomi ostali isti, ali da je, možda, klinička slika malo blaža.

"Dominantno respiratorni sintomi pračeni febrilnošću, uz sve druge propratne simpotome, povišenu temperaturu, otežano disanje", naveo je Radović.

Preporučujemo za Vas