46 odsto građana misli da se diploma može kupiti

"Građani veliko povjerenje imaju u predsjednika Crne Gore, njih 58 odsto dok u predsjednika Vlade ima 55 odsto"
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 12:11h

Skoro polovina crnogorskih građana smatra da se može kupiti diploma fakulteta ili škole, a za takvo stanje je, prema njihovom mišljenju, odgovorno Ministarstvo prosvjete i sporta, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja Korupcija u obrazovanju u Crnoj Gori.Centar za monitoring (CEMI) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) sproveli su u novembru istraživanje telefonskom anketom kojom su obuhvatili 817 ispitanika.Prema riječima izvršnog direktora CGO, Daliborke Uljarević, korupcija u crnogorskom obrazovnom sistemu nije bilo pitanje koje se visoko pozicioniralo do sada, „ali su istraživanja pokazala da treba posvetiti pažnju“.Prema rezultatima istraživanja, koje je predstavila, crnogorski građani nezaposlenost vide kao najveći problem u društvu, njih 27 odsto, što je skoro duplo više nego dvije godine ranije kada je sprovedeno ista anketa.„Egzistencijalna kriza je prema njihovom mišljenju drugi najveći problem dok se korupcija i nizak standard nalaze na trećem odnosno četvrtom mjestu. Kriminal je na petom mjestu“, rekla je Uljarević.

Građani imaju veliko povjerenje u predsjednikaOna je naglasila da je povjerenje u crnogorske institucije znatno visoko, „i veće je nego što druge države u regionu imaju u svoje“.

Građani veliko povjerenje imaju u predsjednika Crne Gore, njih 58 odsto

Uljarević misli da je zabrinjavajući podatak što je izrazito nizak stepen povjerenja u sudski sistem u koji povjerenje ima 22 odsto ispitanika.„U policiju povjerenje ima 40 građana a ne vjeruje joj 30 odsto“, kazala je ona.

"Najviše korupcije na Univerzitetu"Ispitanici, njih 25 odsto, vjeruje da nema korupcije u obrazovanju, a njen stepen se povećava kako raste obrazovni nivo, "tako je najveći stepen na Univerzitetu".„Na državnom Univerzitetu ima 30 odsto korupcije i tu je zabilježen pad u odnosu na prethodno istraživanje dok raste percepcija korupcije na privatnim fakultetima i trenutno iznosi 44 odsto“, saopštila je Uljarević.

Građani, njih 44 odsto, misli da je najviše korupcije prisutno prilikom raspodjele studentskih domova i upisa na fakultet oko 30 odsto i nagrađivanju studenata 38 odsto.Većina građana vjeruje da se koriste rođačko-prijateljske veze kada je u pitanju ocjenjivanje- njih 58 odsto."Relativno mali procenat građana ima sa korupcijom neposrednog iskustva, njih osam odsto. Više od 90 odsto građana tvrdi da nikada nije čulo da nastavnik traži seksualne usluge od učenika a 72 odsto ne zna za slučajeva primanje mita u školi", navela je Uljarević.

"Za korupciju u obrazovanju odgovorno Ministarstvo"

Ispitanici, njih 15 odsto je čulo da profesor traži i uslovaljava studente da kupe knjigu kako bi polagali ispit, „i to je daleko najrasprostranjeniji vid korupcije u visokoškolstvu, sudeći po iskustvu građana“.

Galerija

Bonus video: