46% srednjoškolaca misli da je homoseksualnost bolest

“Ovi stavovi ukazuue na potrebu za aktivnostima među srednjoškolcima", smatraju u Juventasu
35 komentar(a)
Gimnazija, Foto: Vesko Belojević
Gimnazija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.06.2012. 11:47h

Istraživanje koje je Centar za monitoring, za potrebe Juventasa, sproveo u 32 srednje škole u Crnoj Gori, pokazalo je da:

  • 46% anketiranih smatra da je homoseksualnost bolest
  • 45.92% anketiranih uopšte nije saglasno sa tvrdnjom da homoseksualci imaju puno pravo na svoju seksualnu orijentaciju
  • 35.36% anketiranih smatra da država treba da radi na suzbijanju homoseksualnosti, 22.99% nije ni saglasno, ali nije ni protiv ove tvrdnje dok je 25.25% anketiranih učenika uopšte nije podržalo ovakav stav.

Istraživanje je realizovano u novembru 2011. godine na uzorku od 3593 učenika/ce prva tri razreda srednjih škola u Crnoj Gori. Anketirani su učenici gimnazija, srednjih stručnih i srednjih zanatskih škola.

“Ovi stavovi ukazuue na potrebu za aktivnostima među srednjoškolcima usmjerenih ka dizajniranju i uključivanju proširenog sadržaja o seksualnom identitetu, seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu u nastavnim planovima i programima na svim nivoima obrazovanja, kao i sprovođenje dodatnih istraživanja stavova djece i mladih u odnosu na seksualnost”, navodi se u saopštenju Juventasa.

Prethodno istraživanje koje je u julu 2010. godine za potrebe Juventasa sproveo Centar za monitoring ukazalo je da se većina ispitanika ne bi protivilo razgovoru o seksualnim i rodnim identitetima u školi.

Bonus video: