Digitalni udžbenici su kvalitetno vrijeme na internetu

Škole dobijaju brzi internet, računare za učitelje, pametne televizore i table. Onlajn školske knjige uskoro i za đake do petog razreda

11374 pregleda 220 reakcija 1 komentar(a)
Jedan od interaktivnih zadataka na platformi uci.me, Foto: Uci.me
Jedan od interaktivnih zadataka na platformi uci.me, Foto: Uci.me

Nakon što su nedavno predstavili platformu uci.me i digitalizovane udžbenike za đake prvake, iz resora prosvjete sada sprovode edukaciju nastavnika koji treba da realizuju taj projekat. U narednim mjesecima, prije nego digitalni udžbenici uđu u učionice, kako bi omogućili njihovo korišćenje, uvešće brzi internet, obezbijediti računare za učitelje, a učionice opremiti pametnim televizorima i tablama.

To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu Damir Šehović, dodajući i da će “vrlo brzo” početi digitalizacija udžbenika za učenike do petog razreda.

“Prvo ćemo opremiti učionice svih osnovnih škola bežičnim internetom, vrijednost projekta je 700.000 eura, a toku je izvođenje radova i očekujemo završetak za mjesec do dva. Nakon toga ćemo pribaviti opremu u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB) vrijednosti oko pet miliona eura, tender se ubrzo raspisuje, i to za: računare, pametne table, smart televizore, projektore i ostalu prateću opremu za prvih pet razreda, u kojima će prvo krenuti primjena digitalnih udžbenika, ali i za zamjenu računarskih učionica u ostalim razredima osnovnih škola i u srednjim školama”, kazao je Šehović “Vijestima”.

Šehović
Šehovićfoto: Privatna arhiva

Platformom uci.me i digitalizacijom udžbenika, kako su rekli iz resora prosvjete, djeca se ne uvode u digitalni svijet - jer djeca već provode vrijeme onlajn. Na ovaj način, kako su kazali, pažnja djece usmjerava se na neke edukativne sadržaje, “umjesto igrica i mora drugog, za njih lošeg sadržaja”.

“Ovim projektom ulazimo u njihov svijet i tamo im nudimo edukaciju na način koji im je blizak i koji razumiju. Kad djetetu u prvom razredu kažete ‘životni ciklus biljke’, pored svih objašnjavanja, njemu to ne znači mnogo. Ali, kad mu pokažete simulaciju u tri minuta, razvoj od sjemena do biljke, sa preciznim objašnjenjem i sjajnim snimcima, zapamtiće je za čitav život, zato što će je u potpunosti razumjeti”, objašnjava Šehović.

On je dodao da digitalni udžbenik nije “standardni udžbenik postavljen na onlajn platformu”, već da su u pitanju “simulacije svega što se pokušava objasniti”.

“Interaktivni zadaci sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentaci, animirani filmovi, virtuelne panorame, igre... Pravi novi svijet znanja”, rekao je on.

Sadržaj koji je dostupan na platformi uci.me, prema riječima Šehovića, zapravo su udžbenici Zavoda za udžbenike, isti oni koji se koriste u redovnoj nastavi, “sa nekim dodatnim sadržajima”. Kazao je i da digitalni udžbenici u potpunosti prate nastavu, ali i da nisu njena zamjena, već dopuna.

“Digitalizacija je možda pomalo nespretan izraz za ono što mi ovdje pokušavamo da postignemo kroz uci.me projekat. Nemojte misliti da je digitalizacija za nas ostavljanje djece pred ekranom. Naprotiv. Naš jedini cilj je približavanje učenicima sadržaja koji su im do sad bili potpuno apstraktni, uz pomoć savremenih tehnologija”, kazao je Šehović.

Navodi da će završeni digitalni udžbenici za sve prvake u toku naredne školske godine ući u svih 500 učionica prvog razreda u skoro 300 objekata: “A mi odmah nastavljamo dalju izradu digitalnih udžbenika za, za početak, pet razreda osnovne škole. Uvijek vodimo računa o mogućnostima svakog djeteta, pa će digitalni udžbenici biti dostupni kako u školi, tako i u njihovim domovima, i u onlajn i oflajn režimu, kako ne bi ni na koji način zavisili od toga da li imaju pristup internetu”.

Početkom septembra, kako je dodao Šehović, a najvjerovatnije već u prvoj nedjelji, biće dostupna i mobilna aplikacija za sve operativne sisteme. I taj sadržaj biće dostupan na www.uci.me.

Prvaci i njihovi učitelji, kako su kazali iz Ministarstva, dobiće besplatno licence za pristup cijelom gradivu, a besplatan pristup dobiće i roditelji koji su upisali djecu u prvi razred. Roditelji će licence dobiti putem SMS-a, nakon registracije na platformu www.uci.me.

“Svi roditelji će dobiti i besplatne pripejd kartice na kojima je omogućen besplatan internet za aplikaciju, odnosno veb platformu uci.me, a koje će moći da preuzmu od početka septembra”, kazali su iz resora prosvjete.

Digitalni udžbenici izrađeni su u saradnji sa National Geographicom i izdavačkom kućom Klett iz Njemačke, uz podršku kompanije Mtel: “Projekat je finansijski omogućila kompanja Mtel, pa je prva faza – sama izrada udžbenika, završen bez troška iz državnog budžeta”.

Bonus video: