CGO: Vlada dodijela 115 počasnih državljanstava u 2020.

"Pozivamo novu Vladu i nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova da to čine na svojim zvaničnim stranicima jer javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo"

15557 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vijesti
Ilustracija, Foto: Vijesti

Vlada Crne Gore je u 2020. godina dodijela 115 takozvanih počasnih državljana.

To je saopšteno iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz ove NVO su ukazali na, kako navode spornu praksu dodjele tzv. počasnih državljanstava.

Ističu da jer od 115 izdatih počasnih državljanstava, prošče godine, trećina iz perioda nakon okončanja parlamentarnih izbora do stupanja na funkciju nove Vlade.

"Od 2008. do 2020.godine, crnogorska Vlada je, po podacima koje ima CGO, izdala 390 počasnih državljanstava. U analizi CGO-a "Počasna državljanstva - kako se i kome dodjeljuju" se, između ostalog, navode i 203 lica koja su primljena u počasno državljanstvo do jula 2015. godine. To je kasnijih godina dopunjeno sa još 223 lica koja su primljena sukcesivno: dodatnih 10 lica u 2015. godini, 18 lica u 2016. godini, 12 lica u 2017. godini, 10 lica u 2018. godini, 22 lica u 2019. godini i 115 lica u 2020. godini", saopšteno je iz CGO.

Dodaju da se u 2020. godini bilježi gotovo trećina svih dodijeljenih počasnih državljanstava za proteklih 12 godina, od čega je 37 dobilo taj status od 30.09.2020. do 4.12.2020. godine.

"Treba napomenuti da se radi o krajnje netransparentnom procesu, da su rješanja o dodjeli ovih državljanstava tipska i štura, odnosno da se iz njih za najveći broj ovih lica ne može zaključiti kakav su to realan doprinos imali da bi se tretirali kao lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore, kako je to definisano članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu. Pored Rješenja kojima nedostaje suštine, a to su osnov prijema, ko su predlagači lica ali i drugi formalno pravni elementi, ostaje i otvoreno pitanje njihove zakonitosti zbog predlagača. Naime, članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu se kao jedini zakonski predlagači navode predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine ili predsjednik Vlade, dok u praksi imamo brojna rješenja koja se kose sa ovom zakonskom odredbom odnosno najčešće su prijedlozi dolazili preko ministara", navodi iz CGO.

CGO ukazuje da je notirana i praksa "koja ukazuje na moguće dodatne zloupotrebe kroz činjenicu da su neki članovi porodica onih koji su po člani 12 primljeni u crnogorsko državljanstvo u brzoj i upitnoj proceduri primani nakon toga u crnogorsko državljanstvo po članu 16 istog Zakona, a samim tim se isti ne računaju ovaj broj od 390 počasnih državljanstava".

Oni su objavili i spisak svih počasnih državljanstava od 2008. do 2020. godine koji možete pogledati OVDJE.

"Pozivamo novu Vladu i nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova da to čine na svojim zvaničnim stranicima jer javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo. Takođe, pozivamo nadležne organe da ovom procesu ubuduće pristupaju savjesno i da ga dovedu u zakonski okvir, kao i da rješenja o dodjeli ovih državljanstava prate iscrpna obrazloženja kako se ne bi pravila veća šteta nego korist primjenom ovog instituta", zaključuje se u saopštenju CGO

Bonus video: