"Princ Nikola spreman da pruži svu neophodnu pomoć i podršku ministarstvu"

Kako se iz ministarstva navodi oni su danas razgovarali je o budućem radu i politikama ministarstva, kao i o zajedničkom angažmanu na projektima putem kojih bi se očuvala i promovisala prirodna bogatstva Crne Gore

10160 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Princ Nikola II Petrović Njegoš izjavio je da je više nego raspoložen da pruži svu neophodnu pomoć i podršku Ministarstvu ekologije u daljem radu i planiranim ciljevima i aktivnostima, naveli su iz ovog ministarstva.

Kako je saopšteno, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović predložio je danas da timovi Ministarstva i Fondacije Petrović Njegoš izanaliziraju mogućnost saradnje u okviru projekta EKOMED, posebno u dijelu njegove implementacije.

Mitrović je, kako je iz ministarstva saopšteno, izjavio da će razmotriti projektnu dokumentaciju EKOMED-a.

Njome se, kako je princ Nikola Petrović Njegoš ministru kazao, planiraju tehnološke inovacije u oblasti energije i upravljanja otpadom sa ciljem očuvanja životne okoline u Crnoj Gori, a posebno prirodnih zona na crnogorskoj obali, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Oni su, kako je iz ministarstva saopšteno, danas razgovarali je o budućem radu i politikama ministarstva, kao i o zajedničkom angažmanu na projektima putem kojih bi se očuvala i promovisala prirodna bogatstva Crne Gore, a kako se navodi, sastanku je prisustvovao i državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam Aleksandar Ašanin.

"Princ Nikola je izrazio zadovoljstvo i spremnost da učestvuje u ekološkim akcijama i projektima koje Ministarstvo planira da organizuje i sprovede", naveli su u saopštenju.

Kako su kazalli ministar Mitrović je saopštio da bi razmjena iskustava između francuskih i crnogorskih planera i arhitekata bila vrlo korisna, te je, kako navode, predložio princu Nikoli II intenziviranje saradnje između Fondacije i Ministarstva i na polju prostornog planiranja i urbanizma.

"Državni sekretar Aleksandar Ašanin izjavio je da bi bilo izuzetno korisno i značajno neposredno se upoznati kako sa načinom funkcionisanja strukovnih udruženja arhitekata i planera u Francuskoj, tako i sa metodama planiranja prostora, s obzirom da je Ministarstvo orijentisano ka upotrebi novih tehnika i alata u prostornom planiranju i urbanizmu, a da je iskustvo francuskih stručnjaka u tim oblastima veliko", kazali su u saopštenju.

Oni dodaju da je Ašanin sa odobravanjem prihvatio ideju princa Nikole Petrovića o održavanju radionica u oblasti pejzažne arhitekture u saradnji sa francuskim obrazovnim institucijama i "izrazio očekivanje da će Fondacija posredovati i aktivno sudjelovati u organizaciji takvih radionica".

Bonus video: