Vučinić: Nadamo se da se nikšićka Željezara ne priprema za zatvaranje

Iz Radničke partije ističu da u slučaju da je bivša vlast dala željezaru "na riječ" Tosjali holdingu, radnici ostaju u milost i nemilost interesima stranog kapitala

5993 pregleda 155 reakcija 17 komentar(a)
Maksim Vučinić, Foto: Radnička partija
Maksim Vučinić, Foto: Radnička partija

Nikšićki gigant Toščelik koji je nekada zapošljavao 7.000 radnika ovih dana je po prvi put u svojoj istoriji potpuno obustavio proizvodnju, saopštio je poslanik Radničke partije Maksim Vučinić.

"O ozbiljnosti situacije u kojoj se našla nikšićka željezara i njeni radnici možda najbolje govori činjenica da je sadašnji menadžment odbio novu narudžbu od tradicionalnih kupaca, dok već duže vrijeme na pripremi nema sirovina", navodi se u saopštenju.

Vučinić je kazao da se radnici nadaju da se nikšićka željezara ne priprema za zatvaranje.

"S obzirom na to kako je Toščelik poslednjih devet godina poslovao u Željezari, najbolje bi i za njih i za radnike željezare bilo da je prepuste nekom novom menadžmentu", zaključuju iz Radničke partije.

Oni podsjećaju da je bivša vlast prodala željezaru 2012. godine pod izgovorom da je to samo početak strateške saradnje Crne Gore i Turske.

"Tada je obećano a valjda i potpisano ugovorom države i turskih kompanija 500 radnih mjesta i nemogućih 400 000 tona proizvodnje godišnje uz kontinuirani rast zarada. Do tog ugovora zbog navodne oznake tajnosti sindikat i radnici nikad nijesu uspjeli doći", kazali su oni.

Iz Radničke partije ističu da u slučaju da je bivša vlast dala željezaru "na riječ" Tosjali holdingu, radnici ostaju u milost i nemilost interesima stranog kapitala.

"Jasno je da željezara ne može da radi sa nekadašnjim kapacitetom i brojem radnika. Međutim fabrika ovakvog tipa sa relativno modernom tehnologijom preživjelih pogona i brojem radnika koji je sada zaposlen uz dobar i odgovoran menadžment sigurno može održivo poslovati", zaključio je Vučinić.

Bonus video: