Usvojena Informacija o stvaranju uslova za potrebe sprovođenja popisa stanovništva

Analizom dostavljenih podataka konstatovano da nisu ispunjeni uslovi da se u svim jedinicama lokalne samouprave sprovede postupak unosa podataka ovom registru

7013 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o stvaranju uslova za potrebe sprovođenja popisa stanovništva.

Kazali su da, u okviru priprema predstojećeg popisa stanovništva, Ministarstvo javne uprave, digtalnog društve i medija koordinira sa nadležnim institucijama sprovođenje aktivnosti na unosu podataka u Registru kućnih brojeva, ulica i trgova - Adresnom registru po opštinama.

Analizom dostavljenih podataka, kako je saopšteno iz Vlade, konstatovano je da nisu ispunjeni uslovi da se u svim jedinicama lokalne samouprave sprovede postupak unosa podataka ovom registru.

U Informaciji se ističe da je obaveza da se donese odluka o privremenom nazivu naselja, ulica i trgova na svojoj teritoriji jedinice jedina koju su ispunile sve jedinice lokalne samouprave. Zakonske obaveze koje se odnose na određivanje brojeva za označavanje stambenih i poslovnih zgrada i postavljanja tabli sa nazivima naselja, ulica i trgova i brojeva stambenih i poslovnih zgrada u potpunosti je realizovalo devet, a kod 16 lokalnih samouprava status realizacije ovih obaveza je djelimičan, dodaju iz Vlade.

"Budući da je zakonski rok za realizaciju svih navedenih obaveza bio 30. jun 2020. godine, Vlada je donijela zaključke neophodne za inteziviranje aktivnosti na realizaciji preostalih obaveza", navodi se u saopštenju sa sjednice.

Vlada je usvojila Informaciju o obezbjeđivanju novca i nabavci polovnih službenih vozila putem finansijskog lizinga sa obavezom povraćaja predmeta lizinga dovaocu na period od godinu, za potrebe Uprave policije.

Iz Vlade su kazali da je za tu namjenu obezbijeđeno 715 hiljada eura.

Vlada je usvojila četrnaesti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul – decembar prošle godine.

Na sjednici je usvojen dvadeset osmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period oktobar – decembar prošle godine.

Izvještaji će, kako se navodi, biti dostavljeni Skupštini Crne Gore na razmatranje.

Na sjednici je donijet Nacionalni plan zaštite i spašavanja od hemijskih i bioloških rizika.

Iz Vlade su pojasnili da plan obuhvata skup mjera i radnji koje se preduzimaju u cilju otkrivanja, sprečavanja nastajanja, ublažavanja i otklanjanja posljedica od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, kao i drugih većih nesreća koje mogu ugroziti stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu.

“Sve navedene aktivnosti sprovode se u skladu sa nacionalnim, opštinskim i preduzetnim planovima zaštite i spašavanja za različite vrste rizika koji ugrožavaju ljude, materijalna i kulturna dobra i životnu sredinu u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da Nacionalni plan zaštite i spašavanja od hemijskih i bioloških rizika na kvalitetan i sveobuhvatan način determiniše pitanje procjene hemijskih i bioloških rizika.

Iz Vlade su kazali da je utvrđen Predlog osnove za vođenje pregovora i zaključivanje Ugovora između Vlade Crne Gore i Vlade Mađarske o uzajamnom priznavanju potvrda o imunizaciji.

Vlada je ocijenila da će se zaključivanjem Ugovora o uzajamnom priznavanju potvrda o imunizaciji olakšati kretanje građana između dviju država, što će biti od velike ekonomske koristi tokom predstojeće turističke sezone.

"Takođe, značajan broj crnogorskih studenata i građana živi i radi u Mađarskoj, tako da će ovakva mjera značajno uticati na poboljšanje kvaliteta njihovog života i rada", navodi se u saopštenju.

Bonus video: