Carević: Raskrstili smo za svagda sa političkom korupcijom, izborna volja da se ispoštuje i da sjednemo za sto

Prvi čovjek grada, je sa skupa, koji je jutros održan ispred zgrade Opštine Budva, u znak sjećanja na godišnjicu nasilne smjene vlasti i policijske torture, još jednom poslao poruku izborna volja od 30. avgusta u potpunosti ispoštuje

14708 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Danas ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Danas ispred Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević poručio je da Budva neće zaboraviti onaj teror, ni jedan suzavac,uvjeren da su Budva i Crna Gora „jednom za svagda raskrstili sa političkom korupcijom, prodajom odbornika i poslanika i promjenom izborne volje građana.

Prvi čovjek grada, je sa skupa, koji je jutros održan ispred zgrade Opštine Budva, u znak sjećanja na godišnjicu nasilne smjene vlasti i policijske torture, još jednom poslao poruku izborna volja od 30. avgusta u potpunosti ispoštuje, te pozivam sve političke aktere vlasti da budemo jednako odgovorni i da sjednu za sto i „završe posao koji smo započeli onog dana kada su nas građani izabrali“.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

„Danas je tačno godinu dana od sramnog policijskog upada u zgradu Opštine Budva, kada je golom silom, uz pomoć batina, suzavaca, šok bombi i kupljenih pripadnika jedinica MUPa, smijenjeno legitimno i legalno izabrano rukovodstvo ovog grada.

Okupili smo se ovdje da poručimo da Budva neće zaboraviti onaj teror, da nećemo zaboraviti ni jedan suzavac, naročito ne onaj koji je ispaljen u pravcu naše djece u sportskom centru, sva ona nepravedna hapšenja,prebijanja i sudske procese kasnije. Sve one građane koji su trpjeli teror jer su vjerovali u pravo i pravdu. Dokazi o svim nepočinstvima koje su izvršili su pripremljeni i biće podnijete krivične prijave protiv svakoga koji je učestvovao u nezapamćenom teroru prema Opštini Budva i svim njenim građanima, u periodu od 75 dana kada su uhapsili ovu zgradu pred kojojm stojimo, a prema građanima primjenjivali represiju i tretirali ih kao teroriste i kriminalce.

Dovoljno je da samo podsjetimo na one strašne slike iz vatrogasne stanice, kada su ti neljudi krenuli da maltretiraju naše vatrogasce, kojima dugujemo puno“, naglasio je Carević

Kako je naglasio promjenom tužilačkih zakona stvoreni su uslovi da podnesu krivične prijave protiv svih onih koji su učestvovali u nasilnoj promjeni vlasti, političkoj korupciji i lokalnom državnom udaru.

„Mi smo obećali, da nećemo dozvoliti da se ponovi kotorski scenario. Da nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana, i istrajali smo u tome. Istrajali smo prije svega zahvaljujući vama, vašoj odlučnosti i vašoj hrabrosti. Istrajali smo jer smo zajedno znali, ako se mi povučemo da iza nas neće ostati više ništa. Dva mjeseca je trajala okupacija ove zgrade, ali i cijelog grada. I dočekali smo taj 30. avgust. Pobjeda koju smo ostvarili na izborima poslala je jednu političku družinu u prošlost i nadamo se da će tamo i ostati jer bolje nisu zaslužili.

Ali ova naša pobjeda ima gorak ukus. Gorak ukus zbog preko 100 000 eura plaćenih kazni, preko 300 sudskih procesa koji su i nakon smjene vlasti trajali, zbog činjenice da pravdu nismo osjetili već samo nepravdu, zbog onih koji su učestvovali u teroru koji je sproveden a umjesto da odgovaraju pred zakonom oni dobijaju unapređenja i to u Vladi Crne Gore.

Prije tačno godinu dana smo ovdje branili izbornu volju građana ali sa ovog mjesta smo branili našu Srpsku pravoslavniu crkvu jer smo znali da je napad na zgradu Opštine bila samo pokazna vježba za ono što bi uslijedilo u našim crkvama, hramovima i manastirima.

Bezbrojne kolone litija koje su se formirale u našem gradu na dostajnstven i neponovljiv način pokazale su šta je to sloboda i šta je to demokratija“, istakao je Carević i dodao:

„Vjerujem da smo jednom za svagda raskrstili sa političkom korupcijom, prodajom odbornika i poslanika i promjenom izborne volje građana. DPS -u matematika nikada nije bila jača strana, rekli su da će nas odavde počistiti za 15 minuta a kao što vidimo nisu uspjeli ni tada, a ni sada.

Kada su kupili odbornika rekli su da je 17 više od 16, misleći da novcem mogu da kupe izbornu volju a mi smo im ipak dokazali da je 16 veće od 17 kada iza tih prostih brojeva stoji snaga i odlučnost građana ovog grada. Tada smo rekli i vjerujemo dokazali da ovo nije bila borba za fotelje. Sačuvali smo izbornu volju građana, sačuvali smo našu Srpsku pravoslavnu crkvu, sačuvali smo budžet građana Budve i nastavićemo i dalje da čuvamo pravo građana da odlučuju o tome ko će vršiti vlast u Budvi“, istakao je Carević.

Naglašava da su sa sada pred njima neki novi izazovi.

„ Vjerujem da je ovaj grad jednom za svagda raščistio sa organizovanim kriminalom i korupcijom odnosno sa DPSom i da u budućnosti treba da bira između nas koji ćemo raditi u najboljem interesu svih vas. Neka niko ne misli da ima pravo da privatizuje pobjedu od 30.08 jer je ona zbir borbe svakog čovjeka na svakom mjestu protiv DPSa u posljednjih 30 godina, i zato ona jeste tako veličanstvena.Bojim se da nismo svi podjednako odgovorni prema toj činjenici, jer očigledno postoje razlike između nas koji predano i svakodnevno radimo da sačuvamo finansijsku stabilnost i održivost grada, i onih koji se bave politikantsvom, demagogijom i populizmom. Zato kao prvi čovjek grada, želim da se izborna volja od 30.08 u potpunosti ispoštuje i pozivam sve političke aktere vlasti da budemo jednako odgovorni i da sjednemo za sto i završimo posao koji smo započeli onog dana kada su nas građani izabrali.

Ovo je drugi put da upućujem poziv na dijalog i ukoliko on ne uspije onda postoji očigledna namjera da nas neko vrati u atmosferu prije godinu dana i da se kocka sa izbornom voljom građana“, kazao je Carević.

Prema njegovim riječima ovaj dan ostaće sa jedne strane crnim slovima upisan u istoriju ovoga grada.

„ Jer smo tih dana ličili na ratnu zonu a ne turističko mjesto, dok će sa druge strane biti svijetli primjer kako su se građani suprotstavili samovolji autokratskog režima DPS-a. Na ovaj dan, na do sada nezapamćen način otpočeli smo našu borbu protiv političko kriminalne tiranije koju je predvodio DPS i državni organi. Budva je zbog načina borbe postala sumbol otpora u Crnoj Gori i dala je ključan doprinos u promjenama. Da nije bilo borbe za slobodu u Budvi ne bi bilo ni slobodne Crne Gore. U to ime živjeli i u nove pobjede! „, poručio ej Carević.

Nataša Mitrović, odbornica Pokreta u vrijeme prošlogodišnjih političkih previranja zahvalila se građanima koji su prošle godine dali punu podršku da se sačuva izborna volja i da je poslije potvrde 30. avgusta.

„Nadam se da će ljeto 2020. biti nauk svim narednim generacijama šta ne smijeu da urade, da glad za foteljema ne smije da bude veća , niti jača od izborne volje građana“, kazala je Mitrovićeva.

Lider budvanskog SNP Krsto Rađenović podsjetio ej da je Budva prije godinu na današnji dan ličila na Bejrut, da su uspjeli sa građanima da DPS pošalju na političko smetlište, ali isto tako poručio da da nijesu opravdali očekivanja građana jer vlast u gradu još nije pofunkcionisala ni poslije godinu.

„Pitam da li smo opravdali očekivanja građana , jer policajci koji su prošle godine bacili uniformu i stali uz narod, nijesu vraćeni na dužnost, vlast ni nakon godinu u gradu nije konstituisana u punom kapacitetu, mnogo koji su kivi za ovu nasilnu smjenu vlasti i političku korupciju i dalje nijesu odgovarali … mnogo je toga što je rečeno 30. avgusta još čeka da se se ispuni“, poručio je Rađenović.

Bonus video: