Požar na Gorici ponovo lokalizovan

Iz Glavnog grada kazali da nisu istiniti navodi MUP-a da gradske službe nisu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda

62944 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.07.2021. 18:51h

Na vrhu Gorice je danas prije podne ponovo aktiviran požar širokih razmjera, na mjestu gdje su sprave za vježbanje, a vatrena stihija je "gutala" borove, travu i nisko rastinje.

"Služba zaštite i spašavanja juče je u više navrata uspjela da požar širokih razmjera na brdu Gorica stavi pod kontrolu. Iako se danas, nažalost, požar ponovo aktivirao, uspješnim djelovanjem i koordinacijom Službe zaštite i spašavanja i ostalih gradskih službi i preduzeća, on je ponovo lokalizovan", naveli su iz PG biroa.

Kazali su da nisu istiniti navodi Ministarstva unutrašnjih poslova da gradske službe nisu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda.

"Gradsko preduzeće Zelenilo se savjesno ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a svjesni značaja park-šume Gorica, posebna pažnja bila je usmjerena na njenu protivpožarnu zaštitu. U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara 2021. godine iz ove park šume uklonjenjo 155 ovakvih stabla, te odveženo 40 kamionskih tura biljnog otpada. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, izvršen je odvoz još 17 kamionskih tura biljnog otpada", navodi se u saopštenju..

Kada je riječ o košenju, s obzirom na podmladak i veliki broj endemskih biljnih vrsta koje su zastupljene u nižem spratu, a kako bi se očuvao ovaj biljni fond, ono je realizovano na 50.000 kvadratnih metara uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima, dodaju iz PG biroa.

"Vijesti" su ranije danas objavile da su vatrogasci bili prinuđeni da pune vodu kod Gradskog stadiona, pošto ni danas nema vode u hidrantima na Gorici, a iz lokalne samouprave tvrde da ti navodi nisu istiniti.

"Što se tiče manipulisanja činjenicama u vezi sa ispravnošću hidranata na brdu, vrlo je lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cistijerne vodom punili upravo na donjim kotama brda. Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cistijerni Zelenila, Čistoće i Vodovoda", dodaje se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su iskazali još jednom poštovanje prema kolegama iz Službe zaštite i spašavanja koji već trideseti sat neumorno rade na očuvanju Gorice.

"Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da za ove namjene stavi u funkciju i drugi specijalni avion za gašenje požara koji imaju u svojoj floti, kao i na Ministarstvo odbrane da ponovo stavi na raspolaganje helikoptere", zaključuje se u saopštenju.

Požar nošen vjetrom prebacio se danas prema podnožju Gorice sa strane Zagoriča.

vatrogasci
foto: Borko Ždero

Vatrogasci su ranije danas na jednom mjestu uspijevali da lokalizuju požar, ali se on nošen vjetrom razbuktavao na drugoj lokaciji.

Veliki dim se širio sa Gorice podnožjem brda, a mjesto je nadlijetao i avion.

gorica požar
foto: Borko Ždero
požar Gorica
foto: Dušan Cicmil

Bonus video: