Inspekcija rada ulazi u RTCG, izbor generalnog direktora se odlaže?

Prema dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid, Inspekcija rada se prethodno, prema većem dijelu inicijative nevladine organizacije Media centar oglasila kao nenadležna, ali je Ministarstvo poništilo to rješenje i naložilo inspektorima da ponovo utvrde činjenično stanje

17078 pregleda 19 komentar(a)
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković
Zgrada RTCG, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo ekonomskog razvoja naložilo je Inspekciji rada da ispravi nepravilnosti i da izvrši novi inspekcijski nadzor u vezi sa izborom generalnog direktora Radio televizije Crne Gore, saznaju "Vijesti".

Prema dokumentu u koji su "Vijesti" imale uvid, Inspekcija rada se prethodno, prema većem dijelu inicijative nevladine organizacije Media centar oglasila kao nenadležna, ali je Ministarstvo poništilo to rješenje i naložilo inspektorima da ponovo utvrde činjenično stanje.

"... Razmatrajući spise predmeta i cijeneći navode žalbe, Ministarstvo ekonomskog razvoja poništava akt koji je utvrdio prvostepeni organ (Inspekcija rada), a odnosi se na to da bi u konkretnom slučaju inspektorka rada trebalo ponovo da izvrši inspekcijski nadzor kod subjekta, te iskoristi nadležnosti propisane zakonom i preventivno djeluje ukoliko uoči eventualne nepravilnosti. Ministarstvo je ocijenilo da osporeni akt nije donijet pravilnom primjenom materijalnog prava, da inspektorka rada nije pravilno postupila u konkretnoj pravnoj stvari...", piše u dokumentu.

Ministarstvo sugeriše da je u ponovnom postupku potrebno otkloniti nedostatke iz prethodnog rješenja inspektorke rada, pa nakon toga donijeti novo rješenje, u skladu sa zakonom.

Media centar je nedavno pozvao inspekciju rada da djeluje preventivno.

Iz te NVO su u dopisu inspekciji naveli da je Savjet RTCG konstatovao da su kandidati za generalnog direktora ispunili zakonom predviđene uslove.

"Napominjemo da je u javnosti problematizovana ispunjenost nekoliko uslova kod pojedinih kandidata propisanih u članu 50 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG. Napominjemo da je ostala dilema da li se kriterijum za izbor generalnog direktora iz stava 1 člana 50 tumači na način da je kandidatu za generalnog direktora neophodno 10 godina radnog iskustva u propisanom stepenu kvalifikacije. Ovo tim prije jer član 5 Zakona o radu u stavu 1 tačka 8 propisuje “8) radno iskustvo podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu i stručnom osposobljavanju u skladu sa zakonom, u kvalifikaciji nivoa obrazovanja, odnosno u stručnoj kvalifikaciji;” Takođe, u materijalu koji smo dostavili Upravi za inspekcijske poslove naveli smo naš stav da za generalnog direktora ne može biti imenovano lice koje je javni funkcioner tj. koje je imenovano od Vlade ili Skupštine a jedan kandidat (Boris Raonić) jeste javni funkcioner kojeg je Skupština imenovala za člana Savjeta Agencije za elektronske medije. Takođe smo ukazali na presudu Višeg suda u Podgorici kojom se nedvosmisleno ukazuje da u procesu imenovanja i razriješenja članova Savjeta RTCG, a u vezi sa sukobom interesa, primat ima Zakon o nacionalnom javnom emiteru RTCG u odnosu na Zakon o sprečavanju korupcije. Pošto se norme Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG koje propisuju sukob interesa za izbor članova Savjeta RTCG shodno primjenjuju kao jedan od uslova za izbor generalnog direktora RTCG, onda je ova situacija sa pravne tačke gledišta identična u smislu subordinacije među propisima", stoji u inicijativi Media centra.

U toj NVO smatraju i da treba razriješiti dilemu da li pojedini kandidati ispunjavaju uslove, s obzirom na različita tumačenja kriterijuma koji se odnose na radno iskustvo i stepen stručne spreme.

Sve ovo, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, moglo bi da dovede u pitanje za sjutra zakazane intervjue sa kandidatima, ali i izbor generalnog direktora do okončanja inspekcijskog nadzora.

Bonus video: