Protest u Podgorici: "Štiti li država tajkune koji uništavaju prirodu"

"Ovdje se slavi 30 godina od proglašenja ekološke države, ne slave ovi što su danas otišli na Žabljak. Tri stotine automobila je otišlo danas na Žabljak, parkirani su u parku prirode", istakao je ekološki aktivista Darko Stijepović

31873 pregleda 69 reakcija 42 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 19.09.2021. 13:51h

U centru Podgorice je održan protest pod sloganom "Za život", na dan kada se obilježavaju tri decenije od proglašenja Crne Gore prvom ekološkom državom na svijetu.

Protest je, kako je ranije najavljeno, organizovao pokret Sačuvajmo rijeke Crne Gore, zajedno sa mještanima koji se bore protiv izgradnje malih hidroelektrana i devastacije rijeka, kao i sa mještanima koji se bore protiv nekontrolisane eksploatacije i devastacije šumskih resursa.

Organizatori su, nakon obraćanja prisutnima na glavnom gradskom trgu, krenuli u šetnju Ulicom slobode do zgrade Vlade u Karađorđevoj.

Tražili su od policije da ukloni ogradu kako bi prošli do Vlade, a policajci su objasnili da mogu da ih puste samo trotoarom preko puta Vlade.

Demonstranti su ispred Vlade poručili da su ih građani birali, a da oni imaju pravo na čiste rijeke, šume i ostala prirodna bogatstva. Protest je završen na Trgu uz poruku da će Vladi biti dostavljeni konkretni zahtjevi.

Za život protest
foto: Dušan Cicmil

Demonstranti su nosili brojne transparente: "Sačuvajmo prirodu od njenih ubica", "Nova vlast = nova pošast?", "U more će Crnja stići, kroz cijevi neće ići", "Ne damo rijeke", "Sloboda rijekama", "Neću piknik pored cijevi", "Sijeci ugovore, a ne šume"...

"Ovdje se slavi 30 godina od proglašenja ekološke države, ne slave ovi što su danas otišli na Žabljak. Tri stotine automobila je otišlo danas na Žabljak, parkirani su u parku prirode", istakao je ekološki aktivista sa Žabljaka Darko Stijepović.

Za život protest
foto: Dušan Cicmil

On je istakao da pravo na koncesije i danas dobijaju ljudi bliski političkim moćnicima i da to ne mogu da urade mještani sa područja gdje se koriste prirodni resursi. "Nisu samo male hidroelektrane pošast, ima i drugih. Koristi od naših rijeka će imati samo lihvari, koji grade hidroelektrane, a mi ćemo plaćati struju isto", kazao je Stijepović.

On je istakao da i nova vlast ugrožava Taru, jer planiraju izgradnju novog rudnika.

"Sve su to prevare, koje nećemo prihvatiti", poručio je on.

Predsjednik Mjesne zajednice Bare Kraljske Milovan Labović je istakao da je obaveza svakoga da danas budu sa njima, da se bore protiv pogrešne ekonomske politike na rijekama i šumama.

"Sjećam se proglašenja ekološke države prije 30 godina. Mislim da je vrijeme da se mnogi građani trgnu, izvuku iz letargije u koju ih je uvukla politika. Nadamo se da će nam se sve više građana pridružiti", poručio je Labović.

On je istakao da se promjenilo nekoliko Vlada u Crnoj Gori, a da se i sadašnja plaši da raskine ugovore o izgradnji malih hidroelektrana na tri rijeke.

Protestu su prisutvovali građanski i ekološki aktivisti iz svih krajeva Crne Gore, a prisutni su i mještani Bara Kraljskih, Rečina, Crnje...

Predstavnik mještana Bara kraljskih Radule Novović je istakao da se 14 mjeseci bore za slobodne Rijeke, a da oni na svojoj koži ne osjećaju da je Crna Gora ekološka država.

On je istakao da postoje službenici u Vladi koji daju dozvole da se uništavaju Rijeke, "lažni ekološki aktivisti".

"Da li državni organi štite tajkune koji uništavaju našu prirodu", poručio je Novović.

On je ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića prozvao da nije odgovorio ni na jedan dopis, te da se nije udostojio ni da dođe na lice mjesta.

"I dalje ćemo da imamo ćutanje administracije. Mještani se osjećaju kao građani drugog reda. Mi ćemo nastaviti da se borimo, a vama poručujemo da ovo može da dođe i pred vaša vrata".

"Za nas ne brinite", istakao je Novović," nećemo odustati od borbe za svaku kap ispod Potkomova".

Na protestu su bili i građani Danilovgrada, koji se protive izgradnji uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Landža, a u toku je i potpisivanje peticije, kojom se traži da se to postrojenje ne gradi.

Bonus video: