Zbog nepoštovanja epidemioloških mjera podneseno devet krivičnih prijava protiv ugostitelja

"Apelujemo na građane da poštujte mjere kako bi izbjegli prekršajnu i krivičnu odgovornost, ali i da prijave nepravilnosti"

14920 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove nakon novih mjera za spriječavanje širenja epidemije, pojačala je svoje kontrole, naročito kovid potvrde u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, u tržnim centrima, diskotekama i noćnim klubovima.

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove po pitanju poštovanja epidemioloških mjera su protekloj nedjelji izvršile su ukupno 1.352 inspekcijska pregleda, u kojima je utvrđeno 11 nepravilnosti.

"Turistička inspekcija je radi otklanjanja dvije nepravilnosti koje su se odnosile na nenošenje zaštitne maske u ugostiteljskim objektima (u Herceg Novom i Plavu), izdala jedan prekršajni nalog u iznosu od 350 eura i podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje. Za preostalih devet utvrđenih nepravilnosti koje su se odnosile na neposjedovanje jednog od dokaza iz nacionalne Covid potvrde (pet) i nepridržavanje propisane distance između stolova za kojima sjedi veći broj gostiju od dozvoljenog (četiri), podnijeto je devet krivičnih prijava", navodi se u sapštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju da zdravstveno-sanitarna inspekcija, pored redovnih inspekcijskih pregleda u dijelu kontrole poštovanja epidemioloških mjera, donijela je i 6.217 rješenja o smještaju u samoizolaciju. Takođe, izvršila je i 263 kontrole lica koja su u samoizolaciji u kojima nijesu utvrđene nepravilnosti.

"Napominjemo ugostitelje da u svakom objektu treba da bude imenovano lice koje će kontrolisati nošenje maski, držanja distance, korišćenje dezinfekcionih sredstava, kontrolu ulaska gostiju u objekte koji su navedeni u Odluci da moraju da imaju jedan od uslova da bi mogli da uđu u objekat (vakcinisana lica sa dvije doze vakcine, PCR test ne stariji od 72 sata i da od preležanog virusa nije proslo vise od 180 dana, ni manje od 14 dana, brzi antigenski test ne stariji od 48 sati). Apelujemo na građane da poštujte mjere kako bi izbjegli prekršajnu i krivičnu odgovornost, ali i da prijave nepravilnosti na naš besplatni call centar 080/555-555 ili prijave@uip.gov.me", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Bonus video: