UO NPCG: Direktorica ne dostavlja tačne informacije, Vlada nema uvid u poslovanje, stanje alarmantno

Upravni odbor konstatovao da je potrebno hitno angažovati eksternog revizora kako bi se utvrdili pravi bilansi preduzeća

35524 pregleda 92 reakcija 33 komentar(a)
Skadarsko jezero, ilustracija, Foto: Shutterstock
Skadarsko jezero, ilustracija, Foto: Shutterstock

Stanje u preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) je zabrinjavajuće u svim aspektima, ocijenio je Upravni odbor (UO) na sjednici.

UO NPCG održao je u ponedjeljak prvu sjednicu, na kojoj su usvojeni zaključci o stanju u tom preduzeću.

Predsjednik UO, Nebojša Popović, dostavio je na uvid zaključke sa sjednice, kojim, kako je kazao, želi javnost da upozna sa alarmantnim stanjem u preduzeću.

“UO konstatuje da su članovi tog tijela, koje je imenovala Vlada, od direktorice i menadžmenta preduzeća uskraćeni za dostavljanje relevantnih, tačnih i vjerodostojnih informacija o poslovanju preduzeća, čime je prekršen Statut preduzeća, kao i Poslovnik o radu UO”, navodi se u zaključcima.

Direktorica Nacionalnih parkova je Jelena Kljajević, funkcionerka Demokratske narodne partije koja je dio Demokratskog fronta.

Jelena Kljajević
foto: Dnpcg.me

UO konstatuje da je onemogućavanjem njegovim članovima da obavljaju kontrolnu funkciju i monitoring rada preduzeća time posredno uskraćena i Vlada da ima uvid u poslovanje preduzeća čiji je vlasnik i koje je osnovala.

“Dodatno, uskraćivanjem relevantnih i tačnih informacija, UO je onemogućen da obavlja svoju osnovnu funkciju – da bude organ upravljanja preduzećem”, dodaje se u zaključcima.

UO je konstatovao da je stanje u NPCG veoma zabrinjavajuće u svim aspektima, te da je prema nacrtu finansijskog plana za ovu godinu predviđeno da preduzeće bez subvencije države ostvari poslovni minus u iznosu od preko milion eura, što predstavlja jedan od najgorih poslovnih rezultata od osnivanja preduzeća.

“UO smatra da je glavni razlog za loš poslovni rezultat preduzeća u ovoj godini nesavjesno i nedomaćinsko upravljanje menadžmenta preduzeća, ali i neadekvatno sprovedena sistematizacija čiji je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji donešen 26. marta ove godine. Naročito su problematični odabir i struktura rukovodećeg kadra”, navodi se u zaključcima.

UO je konstatovao i da, zbog opstrukcije menadžmenta preduzeća kada je u pitanju dobijanje relevantnih i tačnih informacija, nije u mogućnosti da sagleda uticaj politike zapošljavanja tokom ove godine na troškove preduzeća i njegovu finasijsku poziciju.

“UO konstatuje da je zbog svega potrebno hitno angažovati eksternog revizora kako bi se utvrdili pravi bilansi preduzeća”, precizira se u zaključcima.

UO je odložio usvajanje finansijskog plana za ovu godinu do sledeće sjednice, kada se očekuje dobijanje relevantnih i preciznih podataka o poslovanju preduzeća.

Bonus video: