Demokrate: Ispitati kako je Carević postavio sekretarke

Demokrate tvrde da Došlak i Jovović Božović, inače kadrovi DF-a, nisu ispunile zakonske uslove za imenovanje na te funkcije

11993 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Klub odbornika Demokrata podnio je inicijativu Upravnoj inspekciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija za sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora u Opštini Budva.

Kako se navodi u urgentnom dopisu koji potpisuje šef kluba odbornika u budvanskom parlamentu Marko Marković, zahtijeva se inspekcijski nadzor jer je po “više osnova prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o državnim službenicima i namještenicima”.

Demokrate insistiraju da se provjeri imenovanje v.d. sekretarke za društvene djelatnosti Danijele Došljak i v.d. sekretarke za lokalnu samoupravu Nevenke Jovović Božović, jer kako tvrde, nisu ispunile zakonske uslove za imenovanje na te funkcije.

Riječ je o kadrovima Demokratskog fronta koje je imenovao gradonačelnik Marko Carević. Urgentan zahtjev dolazi u vrijeme kada tužilaštvo ispituje rad kadra Demokrata na gradskom bazenu.

”Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuju da će se za vršioca dužnosti odrediti državni službenik iz organa lokalne uprave stručne službe…“, piše, između ostalog, u dopisu i pojašnjava da ukoliko u tom organu ne postoji službenik koji ispunjava zakonske uslove imenuje se lice van te službe.

Kako navode iz Demokratske Crne Gore, iz citirane zakonske odredbe jasno se vidi da se v.d. mora imenovati iz sekretarijata u kojem se lice postavlja za rukovodioca, ukoliko u tom sekretarijatu postoje službenici koji ispunjavaju uslove koji se traže za rukovodioca.

”Odgovorno tvrdim da u navedenim sekretarijatima postoje službenici koji ispunjavaju uslove za imenovanje za vršioce dužnosti, te se nikako nijesu smjela imenovati lica koja nemaju zasnovan radni odnos u Opštini Budva prije nego se ispuni zakonski uslov. Jasno je da je u konkretnim slučajevima povrijeđen zakon, te očekujemo od vas da što prije izvršite nadzor, konstatujete propuste i naložite dosljedno sprovođenje zakona, odnosno imenovanje lica koja ispunjavaju zakonski uslov”, naveo je Marković u dopisu Upravnoj inspekciji.

Bonus video: