Spriječen krivolov u rejonu Malo blato i zaplijenjena nezakonito korišćena sredstva

Kako je saopšteno iz PR službe Nacionalni parkovi, krivolovci su kada su primjetili nadzornike odbacili nezakonita sredstva i pobjegli na kopno u nepoznatom pravcu

4981 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Vijesti/Savo Prelević
Foto: Vijesti/Savo Prelević

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero je juče tokom redovne kontrole akvatorijuma na lokaciji Malo blato spriječila NN lica u vršenju nelegalnog izlova ribe ´strujom´.

Kako je saopšteno iz PR službe Nacionalni parkovi, krivolovci su kada su primjetili nadzornike odbacili nezakonita sredstva i pobjegli na kopno u nepoznatom pravcu.

Tom prilikom je Služba zaštite Parka privremeno oduzela: drveni čun, motor 8 KS Yamaha, električni pretvarač, sondu, akumulator, sak, veslo, rezervoar, kao i određenu količinu ribe koja je vraćena u Jezero.

krivolov Skadarsko jezero
foto: Služba zaštite NP Skadarsko jezero

Iz Nacionalnih parkova su upozorili da korišćenje nezakonitih sredstava u ribolovu, posebno agregata i sličnih uređaja, negativno utiče na biljni i životinjski svijet akvatorijuma i biodiverzitet Skadarskog jezera.

krivolov Skadarsko jezero
foto: Služba zaštite NP Skadarsko jezero

"Služba zaštite redovno vrši kontrolu prostora u cilju spriječavanja i suzbijanja vršenja nezakonitih radnji i predstavlja jednu od karika u sistemu fizičke zaštite ovog zaštićenog i prekograničnog područja. U tom pravcu, Nacionalni park očekuje snažniju podršku svih institucija i organizacija, kao i odgovorniji odnos svih korisnika prostora i lokalnih zajednica u cilju očuvanja ukupnih vrijednosti Skadarskog jezera, posebno ribljeg fonda,“ saopštio je direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović.

Takođe, građani koji žele da doprinesu očuvanju ribljeg fonda, mogu da prijave sve slučajeve nezakonitog ribolova Službi zaštite NP Skadarsko jezero, na broj telefona 068 526 440.

Bonus video: