Galager: Postojalo je ranije uvjerenje da vlast kontroliše RTCG

"Vrijeme je da Javni servis radi u interesu svih građana bez obzira na bilo koje opredjeljenje", poručila je Galager

21388 pregleda 15 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.10.2021. 19:32h

Postojalo je ranije uvjerenje da vlast kontroliše Radio televiziju Crne Gore (RTCG), saopštila je danas šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih (SAD) u Crnoj Gori, Nikol Galager.

"Vrijeme je da Javni servis radi u interesu svih građana bez obzira na bilo koje opredjeljenje", poručila je Galager na konferenciji "RTCG danas - kako do boljeg javnog medijskog servisa", koju organizuje Media centar.

Konferencija se organizuje u okviru projekta "Ponovno povezivanje građana i javnog emitera RTCG", a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici.

Galager je istakla da je u javnom interesu da Javni servis uvijek bude otvoren za javnost.

Navela je da sada postoje u RTCG novi upravljački organi, čiji je izbor praćen ozbiljnim sumnjama u zakonitost postupka, a koji imaju odgovornost da budu samostalni u radu i odupru se neprimjerenim političkim pritiscima.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić rekla je da je Javni servis stub demokratskog društva i mora ostati nezavisan i oslobođen političkih pritisaka.

RTCG danas - kako do boljeg javnog medijskog servisa
foto: Luka Zeković

"Žila kucavica Javnog servisa su zaposleni u toj medijskoj kući, bez obzira na politička opredjeljenja", kazala je Srzentić.

Direktor Media centra Goran Đurović je naveo da su se analizom, koju su radili, bavili između ostalog proizvodnjom sadržaja i realizacijom programsko produkcionih planova, politikom zapošljavanja.

Đurović je poručio da će biti interesantno odakle će se podmiriti troškovi za sudske postupke.

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević je nedavno kazao da postoji opasnost da jedna advokatska kancelarija blokira račun Javnog servisa, a zbog duga od 750.000 eura za sudske troškove.

Đurović je naveo da prenosu vjerskog sadržaja nije mjesto na Parlamentarnom kanalu, a to se desilo.

"To je nekad bio osnov za razrješenje generalnog direktora i pitamo se da li će tu biti odgovornosti", poručio je Đurović.

Srzentić je navela da je pročitala izvještaj Media centra i da joj je drago što NVO pozitivnim kritikama pomaže da rad Javnog servisa bude bolji.

Ona je istakla da je medijska scena polarizovana, a što je notirano i u izvještaju Evropske unije.

Predsjednik Skupštine Media Centra Dragoljub Duško Vuković je istakao da je analiza pokazala između ostalog da su propuštene prilike da se povodom nekog događaja ide korak dalje u osvjetljavanju svih bitnih aspekata, što sugeriše na moguće nepostojanje profesionalnog znanja i odgovornosti prema javnosti, ali i da je moguće da je riječ o mogućoj samocenzuri.

Drljević ne vidi ništa sporno što je na Parlamentarnom kanalu bio prenos vjerskog događaja.

On je istakao da je javni interes bio da se taj događaj prenosi, a da možda propisima nije uređeno da to bude na Parlamentarnom kanalu, ali da bi vjerovatno primjedbe imali da je prenos bio na nekom drugom kanalu.

Analiza je pokazala da Dnevnik 2 ni po sadržaju, ni po načinu obrade vijesti i priloga uglavnom ne zadovoljava programske principe i visoko profesionalne standarde koji su postavljeni u Pravilniku o programskim principima i profesionalnim standardima, odnosno u Kodeksu novinara Crne Gore.

Đurović je pojasnio da su od 1. oktobra do 31. jula pratili svakodnevno glavne dnevne informativne emisije TVCG.

Raonić: Politički uticaj neće biti dozvoljen

Generalni direktor RTCG Boris Raonić poručio je da će menadžmentu biti zadovoljstvo da pogleda sve navode iz analize Media centra i da garantuje da bilo kakav politički uticaj neće biti dozvoljen.

“To će biti velika pomoć u svim onim stvarima koje smo zatekli u RTCG”, kazao je Raonić i dodao da je spreman o svim temama da razgovara i unutar RTCG.

"Novi menadžment za dva mjeseca je već došao do profesionalnog i izbalansiranog izvještavanja. Mislim da moramo dati priliku Javnom servisu i imati u vidu ukupan ambijent", kazao je Raonić.

Bonus video: