Borovinić Bojović: Kršenje mjera urušava epidemiološku sliku, Boljević učestovao u pregovorima kao dio tima ruske vlade

“Očekujem bolju disciplinu svih kolega u javnoj sferi”, poručila je Borovinić Bojović

17553 pregleda 29 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Screenshot/Youtube
Borovinić Bojović, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 30.11.2021. 15:40h

Svako kršenje mjera, ma sa koje adrese dolazilo, urušava epidemiološku sliku i treba da bude sankcionisano, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, dodajući da očekuje bolju disciplinu svih kolega u javnoj sferi.

Borovinić Bojović je to kazala u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugoše da li smatra da nosioci najviših javnih funkcija, svjesnim kršenjem epidemioloških mjera i ponašanjem, omalovažavaju napore zdravstvenih radnika u gotovo dvogodišnjoj borbi protiv koronavirusa.

Kako je navela, suludo je od ministarke zdravlja i ljekara očekivati da kontrolišu mjeru.

“Niti mi određujemo ko će na koji način kontrolisati mjere, niti to od nas ne zavisi”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da svako kršenje mjera, ma sa koje adrese dolazilo, urušava epidemiološku sliku i treba da bude sankcionisano.

“Očekujem bolju disciplinu svih kolega u javnoj sferi”, poručila je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, preliminarno istraživanje Instituta za javno zdravlje je pokazalo da zaštita od oboljevanja od koronavirusa, nakon dobijene dvije doze vakcine, iznosi 93,38 odsto.

“Toliko vakcinisanih građana se nije zarazilo. Da vakcine štite, dokaz je da je među 240.109 građana koji su primili dvije doze vakcine smrtnost 0.07 odsto”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je poručila građanima da ne traže lijek na internetu, nego da se vakcinišu.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Jevta Erakovića da li je Sergej Boljević član crnogorskog pregovaračkog tima za nabavku vakcina, Borovinić Bojović je kazala da je Boljević učestovao u pregovorima kao dio tima ruske vlade.

Kako je navela, u pregovore oko nabavke vakcina uključen je određeni broj predstavnika ministarstava zdravlja i vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih institucija.

Ona je rekla da su na taj način vodili i pregovori sa ruskom vladom, u koje je bio uključen stručni tim Instituta Gamale, proizvođača vakcine Sputnjik V, koji je i angažovao Boljevića, specijalistu patofiziologije i pulmologije.

“Članovi Vlade učestvovali su u bilateralnim pregovorima za nabavku vakcina isključivo sa vladama zemalja proizvođača i za taj posao nijesu dobijali materijalnu nadoknadu”, dodala je ona.

Govoreći o ruskoj vakcini, Borovinić Bojović je rekla da je nedavno razgovarala sa direktorom Instituta “Gamaleja” i tvorcem Sputnjik V vakcine Aleksandrom Gincburgom i Boljevićem o nabavci te vakcine.

“Cilj nam je da građanima Crne Gore budu dostupne vakcine različitih proizvođača, koje su efikasne, bezbjedne i kvalitetne, pa se iz tog razloga pregovara i o nabavci Sputnjik lajt”, kazala je ona.

Borovinić Bojović je kazala da je Ruski investicioni fond 13. novembra uputio fakture za plaćanje vakcina, kako je dogovoreno ugovorom, i dodala da su te vakcine plaćene.

Eraković je naveo da se Vlada, zbog problema sa isporukom Sputnjika, nije trudila da motiviše građane da se vakcinišu.

Prema njegovim riječima, dok se čekao Sputnjik, Boljević je govorio o alergijskim reakcijama i o tome da Fajzerove, Modernine, AstraZenekine vakcine nijesu bezbjedne.

“To je trebalo da bude dovoljno da vlada nema nikakvu poveznicu sa osobom kao što je Boljević”, ocijenio je Eraković.

Borovinić Bojović je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Halila Dukovića da li zdravstveni resor planira intenzivniju kampanju o značaju vakcinacije, kazala da je oko 60 odsto punoljetnih građana imunizovano i da će učiniti sve da taj procenat bude što veći.

Ona je najavila da će uskoro pokrenuti kampanju u kojoj će ljekari objasniti ključne zablude u vezi sa koronavirusom.

“Suština je u poruci da se lijek ne traži nigdje drugo nego u medicini”, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, otpor prema vakcinaciji postoji dugi niz godina.

“Na sve to je neko žmurio nije mu bilo bitno, to nam pokazuje odnos prema MMR vakcini”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da među djecom rođenom 2016. godine, vakcinisano oko 90 odsto, dok među djecom rođenom 2019. taj procenat iznosi 20-25 odsto.

“Intenzivnom kampanjom, paralelno sa vakcinom za kovid-19, nadamo se da ćemo popraviti ovaj loš procenat”, kazala je Borovinić Bojović.

Bonus video: