Gradnja u blizini Ribljeg i Vražjeg jezera: Mještani protestuju, vlasnica parcele tvrdi da se radu o bungalovima

"Ova dva jezera, plus stećci se nalaze u svakom spotu o Crnoj Gori, pa mi je prosto nemoguće da tu budu zgrade", kazala je mještanka Branka Pavlović

18799 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U selu Novakovići, kom pripadaju dva „gorska oka“- Riblje i Vražje jezero i gdje se priroda opire urbanizaciji, preko noći su, prema tvrdnjama mještana, započeti građevinski radovi.

"Probijen put kroz poljoprivredno zemljište, da bi se došlo do parcele. Ormar je postavljen, struja je bila priključena, pa je neko na našu prijavu reagovao i ti koji su priključili isključili su je. Tamo ima 8 ili 10 satova", kazao je Mito Žugić, iz mjesne zajednice Novakovići.

"Ova dva jezera, plus stećci se nalaze u svakom spotu o Crnoj Gori, pa mi je prosto nemoguće da tu budu zgrade", kazala je mještanka Branka Pavlović.

"Nijesu planirane zgrade, ali jesu bungalovi", kazala je za Televiziju Vijesti bivša vlasnica placa Borka Pavlović koja je obavila pripremne radove na svojoj doskorašnjoj parceli.

U odgovoru ipak ne otkriva ime kupca ,niti njegove konkretne građevinske planove .

"Radi se isključivo o infrastrukturi koju smo radili na porodičnom imanju. Radovi su isključivo vezani za komunalnu infrastrukturu, tačnije vodu, struju i put s namjerom rješavanja porodičnih problema i planova", kazala je Pavlović.

Pavlović je, kaže, neprijatno iznenađena postupkom komšija i rođaka.

Ona tvrdi da je prije intervencija na terenu dobila njihovu saglasnost, te da su problemi iskrsli po obavljenom poslu.

Komšije odgovaraju da im nije predočeno šta se planira.

"Urađeno je na divlje sve, bez papira, bez igdje išta. Kanalizacije nema, septičke jame će da se prave i voda da se odliva u jezero. Tu su ovi stećci koje mi zovemo grčko groblje, oni su pod zaštitom UNESCA", kazao je Žugić.

"Turisti koji dolaze na Durmitor ne dolaze zbog hotela i betona, već zbog ovakve prirode. Jednog dana kad nje ne bude neće biti ni njih, sve to što se pravi pašće u vodu", kazala je Branka Pavlović.

Nelegalne radove koji se tiču puta i struje, kao i probijanja kanala za vodu, u svom izvještaju konstatovala je i Komunalna policija na Žabljaku, naloživši vlasniku parcele da bez odobrenja nadležnih organa ne nastavlja posao.

"Radovi su izvedeni bez odobrenja nadležnih organa. Trenutno na navedenoj parceli nije otpočeta gradnja stambenih objekata niti će to biti moguće bez građeviske dozvole (prijave gradnje) i dobijanja svih potrebnih saglasnosti", navodi se u saopštenju Komunalne policije.

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ne zna da se na ovoj lokaciji planira gradnja i zato najavljuju kontrolu.

"Shodno Prostorno-urbanističkom planu Opštine Žabljak i Planu Posebne namjene za Durmitorsko područje izvršićemo kontrolu sprovođenja planske dokumentacije na terenu, kao i kontrolu nelegalne gradnje", navodi se iz ovog resora.

Mještani Novakovica su peticiju sa 32 potpisa uputili brojnim službama i inspekcijama, ali kazu da su se do sada svi proglasili nenadležnima.

Bonus video: