Vladin avion sletio u Nirnberg

Ovlašćeni avio-servis njemačke firme dostavio predračun za letjelicu

53435 pregleda 18 komentar(a)
Vladin avion nakon nezgode, Foto: RTCG
Vladin avion nakon nezgode, Foto: RTCG

Oštećeni Vladin avion u srijedu ujutro odletio je iz hangara podgoričkog aerodroma u ovlašćeni avio-servis njemačke firme “Aero-Dienst GmbH” u Nirnbergu, gdje će tamošnji serviseri završiti popravku oštećenih sistema, ali i zamjenu dotrajalih djelova na crnogorskoj letjelici.

Njemački stručnjaci nijesu precizirali kada će završiti popravku i servis na Vladinom avionu tako da se sa sigurnošću ne zna tačan rok kada će letjelica “Bombardier – Learjet 45” (4O-MNE), ponovo moći da se koristi u službene svrhe, za letove predsjednka države, Vlade i parlamenta.

Prema podacima “Vijesti”, ovlašćeni avio - servis iz Njemačke dostavio je i predračun koliko će koštati popravka, ali iz Generalnog sekretarijata Vlade pokušavaju da umanje cijenu te usluge...

Vladin avion ne korisiti se od 27. septembra ove godine, kada je u 22.17 časova, došlo do loma stajnog trapa na pisti podgoričkog aerodroma, nesporedno, nakon što iz letjelice izašla delegacija sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, koja se te noći vratila iz Slovenije.

Komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova Agencije za civilno vazduhoplovstvo i njemački stručnjaci u izvještaju o nezgodi napisali su da je uzrok kvara na Vladinom avionu – greška tehnike, odnosno, hidraulike na sistemu između komande i stajnog trapa letjelice.

”Otkazao je sistem hidraulike, ali i elektični sistem u komandi letjelice”, potvrdio je tada sagovornik “Vijesti” uključen u istragu.

Sistem hidraulike na pisti aerodroma otkazao je tokom tzv. tehničkog taksiranja - rulanja aviona prema hangaru, kada se nosni trap uvukao bez komande pilota.

”Posada je tada zaustavila motore, ali se zbog loma stajnog trapa letjelica nagnula na desnu stranu i krilom zagrebala po pisti. Pilot, kada se to dogodilo, odmah je prijavio problem, nakon čega je aktivirana vanredna situacija”, saopštio je izvor “Vijesti” iz istrage.

Vladin avion “Bombardier – Learjet 45”, proizveden 1999. godine, a da bi bio moguć prelet od Podgorice do Njemačke serviseri su jedan dio popravke uradili u hangaru na podgoričkom aerodromu.

Vladin avion je početkom ljeta bio na redovnom servisu u Njemačkoj, gdje su provjerene uobičajene radnje i zamjena djelova, kojima je isticao rok, dok se stajni trap na avionima ne mijenja tokom redovnih servisa.

Ovlašćeni avio-servis u Njemačkoj godinama je obavljao rutinske i dopunske radove održavanja kao i sve vanredne preglede, modifikacije, primjene AD i SB na motorima, elisama i opremi Vladinog aviona “bombardier – learjet 45”.

”Vijestima” iz Generalnog sekretarijata Vlade nikada nije odgovoreno koji su rezultati istrage, te koliko će državu koštati popravka letjelice.

Zbog kvara na letjelici crnogorske Vlade predsjednik Skupštine na službene puteve ide redovnom linijom, dok premijer i predsjednik države kriju kako putuju u međunarodne posjete.

Bonus video: