Knežević traži da se Vesni Pećanac dodijeli crnogorsko državljanstvo

Lider Demokratske narodne partije je naveo da za inicijativu ima saglasnost glumice

51632 pregleda 706 reakcija 126 komentar(a)
Pećanac, Foto: Twitter/Zlikiliki
Pećanac, Foto: Twitter/Zlikiliki

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević uputio je predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicijativu za prijem u crnogorsko državljanstvo glumice Vesne Pećanac.

Kako je Knežević naveo u dopisu za inicijativu ima saglasnost glumice.

"Ne samo naša, nego i šira kulturna javnost već odavno je upoznata sa maćehinskim i ignorantskim odnosom države Crne Gore prema najvećem reditelju u istoriji crnogorske kinematografije Živku Nikoliću koji je proslavljen i kao televizijski reditelj i scenarista. Napominjen da su u našoj ukupnoj javnosti poznati bezuspješni pokušaji jednog broja poslanika, u godinama koje su za nama, da se Živku Nikoliću omogući primanje penzije, ali su takve inicijative odbacivane kroz karakterisanje ovog velikana našeg filma i evropskog filma kao nekog ko mrzi svoju državu, a o tim prizemnim insinuacijama Nikolić je potom često gorčinom govorio", naveo je Knežević.

U obraćanju Bečiću, lider DNP-a je naveo i da ne nakon smrti Nikolića njegova porodica ostala u nezavidnim finansijskim prilikama, te da najveće nevolje i danas snosi njegova supruga Vesna Pećanac.

"Nekadašnja proslavljena glumačka diva SFRJ živi u stanju krajnje socijalne potrebe i ukupnoj situaciji na koju se država Crna Gora ne smije oglušiti. Nekad jedna od najtalentovanijih glumica Jugoslavije danas je u novim neviljama, zaboravljena od svih, u finansijskom smislu ispod nivoa ljudskog dostojanstva. Crna Gora više ne smije da čeka da pomogne Vesni Pećanac, ako se već godinama za nama onako ignorantski odnijela prema Živku Nikoliću i sudbini njegove cjelokupne familije u Uvjerenju da su i Vaša razmišljanja istovjetna, apelujem da se iznađe civilizovan način kako bi naša država napokon preko pomoći Vesni Pećanac bar dijelom ispravila višedecenijsku nepravdu prema porodici velikog crnogorskog reditelja i umjetnika, Živka Nikolića".

Knežević je naveo da od Bečića očekuje konkretnu inicijativu sa nivoa predsjednika Skupštine, "što bi ovom čitavom humanom činu dalo poseban pečat, a što bi naša cjelokupna, ona dobronamjerna kulturna javnost pozdravila, i od srca podržala".

"Jedna od mogućnosti je svakako da se ovoj umjetnici dodijeli crnogorsko državljanstvo, kako bi se potom stekli uslovi da Vesna Pećanac dobije penziju u Crnoj Gori", naveo je Knežević.

Povezani članci

09. Januar 2022.

Pećanac snimljena u narodnoj kuhinji u Beogradu

Prije par dana na društvenim mrežama objavljene su fotografije Vesne Pećanac, iz narodne kuhinje u Beogradu.

Na Tviteru je jedna od korisnica napisala da je Pećanac "redovna korisnica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva".

Režiser Srđan Dragojević naveo je da se kao poslanik u parlamentu Srbije borio protiv ideje da se ukinu nacionalne penzije za umjetnike.

Kazao je i da je zakon oboren, ali da te penzije nisu dodijeljene sedam godina.

"Nije lijepo da umjetnici dožive ovako nešto", napisao je Dragojević na Tviteru.

Bonus video: