marojević umjesto aleksića

Nikšićki paroh u Upravnom odboru UCG; SD: Puč na građansku Crnu Goru

Marojević je imenovan na predlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić

20921 pregleda 483 reakcija 124 komentar(a)
Marojević, Foto: Screenshot/Youtube
Marojević, Foto: Screenshot/Youtube

Paroh nikšićki i šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikola Marojević imenovan je juče od strane Vlade za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore. On je na tu funkciju, kao predstavnik osnivača, imenovan umjesto Budimira Aleksića, koji razriješen zbog izbora na funkciju poslanika.

Marojević je imenovan na predlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

“Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena, već se može tužbom pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore u roku od 20 dana od dana prijema rješenja”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Marojević je jedan od osmorice sveštenika koji se, kao i aktuelni mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, a tada episkop budimljansko-nikšićki, terete da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. prekršili Krivični zakonik, postupajući suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti. Suđenje sveštenicima i Joanikiju zakazano je za 20. januar.

"Bratić bi podnijela ostavku, da ima političkog integriteta"

Iz Socijaldemokrata su saopštili da se radi o "puču na samo srce" jedne sekularne države.

"Konačna potvrda nasilnih pokušaja preobražaja sekularne i multikonfesionalne Crne Gore u crkvenu opštinu je informacija da Vladu Crne Gore, vladu svakog crnogorskog građanina, u upravnom odboru Univerziteta predstavlja crkva! Davanje Univerziteta, kao jezgra intelektualnog napretka i kritičke misli, na upravljanje bilo kojoj vjerskoj zajednici, je ništa do otvoreni puč na samo srce jedne sekularne zemlje", navode iz SD-a.

Taj puč, kako su kazali, sprovodi ministarka Vesna Bratić. "Osoba koju niko nije birao na izborima, koja je predstavnik svega retrogradnog u ovoj zemlji i kojoj je, kao vrhunac, izglasano nepovjerenje u Parlamentu! Da ima političkog integriteta, takva osoba, koja je okupirala i ne pušta jednu od najviših pozicija u državi, sama bi podnijela ostavku."

"Dodatno, ne samo da je besprizorno da vjerska zajednica upravlja državnim univerzitetom, već se postavlja i pitanje čije interese uopšte može da zastupa osim interesa same vjerske zajednice. Jer građana sekularne države - ne može", zaključuje se u saopštenju.