Džiboniju i Breni po pola honorara za otkazani doček

Turistička organizacija Budve je uplatila 40 hiljada eura, odnosno 17.500, što je polovina dogovorenog honorara. Ukoliko se u roku od 12 mjeseci ne dogovori njihov novi nastup u Budvi, oni su dužni da vrate novac

38465 pregleda 67 reakcija 44 komentar(a)
Turistička organizacija Budva, Foto: Vuk Lajović
Turistička organizacija Budva, Foto: Vuk Lajović

Glavnim muzičkim zvijezdama otkazanog javnog dočeka Nove godine u Budvi, hrvatskom pjevaču Zlatanu Stipišiću Džiboniju i folk divi Lepoj Breni,Turistička organizacija je uplatila 40 hiljada eura, odnosno 17.500, što je polovina dogovorenog honorara. Ukoliko se u roku od 12 mjeseci ne dogovori njihov novi nastup u Budvi, oni su dužni da vrate novac.

To je zvanično “Vijestima” odgovoreno iz Turističke organizacije Budve, nakon punih mjesec dana od kada je redakcija uputila zvanična dopis, a potom i urgenciju. Odgovor je dostavljen tek nakon što je do uvida u ugovore došao vršilac dužnosti direktora Nemanja Kuljača. Ugovore je zaključivala smijenjena direktorica Maja Liješević.

Kuljača
Kuljačafoto: Vuk Lajović

Kako je “Vijestima” odgovoreno, Džibonijev ugovoreni honorar je bio 80 hiljada eura, dok je Lepa Brena trebalo da dobije 35 hiljada eura. Hrvatska pop pjevačica Nina Badrić je od ugovorenog honorara od 15 hiljada eura dobila polovinu novca, koji treba da vrati, dok njen kolega Petar Grašo, kome je takođe honorar bio 15 hiljada eura, nije ni dobio novac. Pop pjevačica Tijana Dapčević po ugovoru je imala novogodišnji honorar od 12 hiljada eura, od kojih joj je plaćena polovina iznosa, i taj novac moraće da vrati. Mlada muzička zvijezda iz crne Gore Isak Šabanović za novogodišnji nastup trebalo je da dobije 4.000 eura, a novac mu nije ni isplaćivan.

Liješević
Liješevićfoto: Vuk Lajović

Iako je činjenica da su novogodišnji honorari uvijek astronomski, dogovoranje sa tim muzičkim zvijezdama da dobijeni novac “odrade” nastupom tokom one godine na nekoj od tradicionalnih lokalnih manifestacija predstavlja problem, jer je iznos za nastup na, na primjer, Danima širuna ili Petrovačkoj noći, precijenjen. Osim u slučaju da iste zvijezde nastupe za doček 2023.

Aranžmani za nastupe muzičkih zvijezda za Novu godinu, bili su i jedan od razloga za turbulencije u Turističkoj organizaciji, iako su one počele još početkom novembra kada je Liješević osporila održavanje Skupštine Turističke organizacije Budve, koju je zakazao predsjednik Opštine, ujedno i predsjednik Skupštine TO Marko Carević.

Dok je u skupštinskoj sali u zgradi Opštine održana sjednica na kojoj je zabran novi Izvršni odbor TO Budve, direktorica Liješević je održavala konferenciju za novinare u hotelu “Avala” na kojoj je predstavila trodnevni novogodišnji program za koji je iz kase ove opštinske firme izdvojeno 150 hiljada eura.

Liješević je osporila održavanje sjednice i njenu zakonitost, a novoimenovani Izvršni odbor ju je smijenio sa te funkcije i imenovao Kuljaču. Jedan od razloga smjene je bio I taj što nije imala saglasnost za novogodišnji program.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je tada zvanično upozorio Liješević da za organizaciju novogodišnjeg programa nije dobila saglasnost Opštine Budva kao osnivača, te da je na taj način prekoračila ovlašćenja direktora organizacije jer nije dobila saglasnost novoizabranog saziva Izvršnog odbora za izbor izvođača, kao ni saglasnost za eventualno zaključenje ugovora o angažovanju po ovom osnovu.

Carević je u dopisu naveo da smatra nemogućim da Liješević nije poznata dugogodišnja praksa da Opština i Turistička organizacija svake godine formiraju Organizacioni odbor za proslavu novogodišnjih praznika, a koji ove godine nije formiran jer je Opština, iako stoprocentni osnivač, upravo od strane TO Budva iskjučena iz procesa organizacije novogodišnjeg programa.

”Posebno degutantnim smatram to što ste umjesto da prvenstveno upoznate predsjednika opštine sa potencijalnim izborom izvođača, o čemu u krajnjem mora postojati usaglašen dogovor”, saopštio je tada Carević.

Liješević je odgovorila da je uradila sve po zakonu i da ukoliko javni doček Nove godine u Budvi definitivno ne bude organizovan, nema razloga za brigu jer ugovori sa izvođačima sadrže zaštitnu klauzulu u slučaju zabrane dočeka usljed mjera protiv pandemije koronavirusa.

”Budžet za doček Nove godine utvrđen je Finansijskim planom za 2021. godinu, a na isti je aktuelni Izvršni odbor blagovremeno dao saglasnost”, naglasila je ona tada i dodala da od ugovorenih sredstava sa izvođačima dio je uplaćen i biće vraćen TOB od izvođača ili će se dogovoriti drugi termin izvođenja.

Previranja u TO Budva su utihnula posljednjeg dana prošle godine, kada je Kuljača dobio saglasnost Poreske uprave, da je njegov potpis validan kako bi radnicima bile isplaćene dvije zaostale zarade.

Čolić pomjeren, dogovor sa Dinom Merlinom bio poslovna tajna

Kako su “Vijesti ranije pisale, datum koncerta Zdravka Čolića za Novu godinu u Kotoru biće pomjeren. Takvu mogućnost nisu dogovorili u Opštini i Turističkoj organizaciji Bar za gostovanje Dina Merlina, ali su tvrdili da su se, u slučaju da koncert bude otkazan - zaštitili. Na navode dijela odbornika lokalnog parlamenta da je dio sredstava za gostovanje već uplaćen, iako je u pitanju novac građana Bara, “Vijestima” su kazali da je ugovor poslovna tajna. Iz stranke “Biram Bar” su objavili da je direktor lokalne TO Emil Kukalj bez ugovora sa Opštinom za novogodišnji koncert Merlinu uplatio 70.000 eura, nakon čega je on podnio ostavku.

”Imajući u vidu mogućnost zabrane održavanja svih manifestacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ugovor koji smo potpisali sa agencijom koja predstavlja Zdravka Čolića daje mogućnost pomjeranja datuma održavanja na termin o kojem ćemo se naknadno dogovoriti. Sa ostalim izvođačima, učesnicima kao i kompanijama koji su trebali da budu angažovani, imali smo samo usmene dogovore”, kazali su “Vijestima” iz kotorske Turističke organizacije.

Bonus video: