"Ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema SPC, ovo nije istinska slika Crne Gore"

"Starješina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj"

22124 pregleda 275 reakcija 62 komentar(a)
Uvredljivi grafit na crkvi, Foto: Boris Pejović
Uvredljivi grafit na crkvi, Foto: Boris Pejović

Šokirani smo, prosto ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i prema svetinji Božijoj, saopštila je danas Uprava Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Oni su to saopštili povodom toga što je crkva pored Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici danas oskrnavljena, a napisan je uvredljiv grafit "SPC g**na".

"Poruka neprimjerene sadržine ispisana je na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg pored Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Starješina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Dragan Mitrović o vandalizmu je obavijestio policiju i komunalnu policiju koja je obavila uviđaj. Šokirani smo, prosto ne možemo da vjerujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema svetinji Božijoj. Takođe, ono što moramo napomenuti jeste da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka", ističe se u saopštenju Uprave hrama.

Oni su dodali da "ovakve poruke vandalizma koje odišu netrpljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovanjem svetinje mogu samo duboko da zabrinjavaju".

"Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vrijeme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom dijelu javnosti namjera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podjele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posljedicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav najviše potrebni i na koju Crkva neprestano poziva svojom misijom i djelovanjem", piše u saopštenju.

Iz Uprave Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici su rekli da "takođe ovom prilikom žele da isti apel i poziv upute crnogorskoj javnosti, budući da su jedinstvo, mir, međusobno poštovanje, sloga i ljubav zajednička vrijednost i težnja cjelokupnog crnogorskog društva i suštinska misija Crkve koja i vrhuni u najvećoj zapovijesti Božijoj: LJubi Gospoda Boga svoga svim srcem svojim i svom dušom svojom i svim umom svojim i svom snagom svojom i ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe".

"Nadamo se da će preovladati razum, mir Božiji i dobra volja i da se ovakva nepočinstva više neće ponavljati jer ovo nije istinska slika Crne Gore i njenog naroda koja je najljepše prikazana kroz dostojanstvene Litije ljubavi prema Bogu, svetinji Božijoj i ljubavi prema bližnjem", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: